Cine este Ligia Deca, propunerea PNL pentru Ministerul Educației?

În urma demisiei lui Sorin Cîmpeanu, Ligia Deca este noul ministru al Educației. Cel care a numit-o în funcție este Președintele Klaus Iohannis.

Author: Alexandra Bercea marți 04 octombrie 2022 , 11:51

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Președintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul prin care o numește în funcția de membru al Guvernului pe Ligia Deca, ministrul Educației.

Cine este Ligia Deca, propunerea PNL pentru Ministerul Educației?

Ligia Deca  este doctor în științe politice. Acest titlu a fost acordat în 2016 de către Universitatea din Luxemburg. De asemenea, este absolventă a unui program postdoctoral la New Europe College.

În perioada 2010-2012 a coordonat Secretariatul Procesului Bologna și a gestionat procesul de organizare a Conferinței miniștrilor educației din statele membre ale European Higher Education Area (aprilie 2012).

În perioada 2012-2015, Ligia Deca a fost expert în domeniul politicilor publice în cadrul Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării și cadru didactic asociat  la Universitatea de Vest Timișoara (2014-2015) și SNSPA (2019-2021).

Citeste si: Posibili miniștri pentru fotoliul de la Educație, după demisia lui Sorin Cîmpeanu

De asemenea, este autoare și coautoare a numeroase articole și studii publicate în reviste de prestigiu din domeniul politicilor educaționale, cu o activitate științifică ce a vizat subiecte variate, de la internaționalizarea educației superioare la practicile educaționale de adaptare la contextul pandemiei COVID-19. 

Ligia Deca a colaborat, în calitate de expert, cu EQAR, DAAD, Consiliul Europei, Comisia Europeană etc. În 2014, a fost invitată să facă parte din Grupul de Experți „Știința în educație” înființat la inițiativa Comisiei Europene. În perioada 2017-2020, Ligia Deca a fost membru al Boardului Executiv al Comisiei Fulbright în România.

La data de 29 iunie 2015 a fost numită Consilier de Stat. La data de 23 decembrie 2019, aceasta a fost numită în funcția de Consilier Prezidențial.

Ligia Deca a lucrat alături de președintele Klaus Iohannis la realizarea proiectului ”România educată”.

Ligia Deca, noul Ministru al Educației

Președintele Klaus Iohannis a numit-o pe Ligia Deca noul ministru al Educației.

Ligia Deca a fost votată în cursul zilei de luni, în cadrul ședinței de conducere a PNL, pentru preluarea portofoliului Ministerului Educației. Aceasta a primit doar două voturi de abținere, din partea lui Florin Cîțu și Florin Roman.

Ligia Deca a participat la şedinţa BPN al PNL. Decizia a fost anunţată oficial de premierul Nicolae Ciucă, acesta precizând că Ligia Deca este în măsură să preia din mers pachetul legilor educaţiei, pentru ca acesta să fie aprobat în Guvern şi apoi în Parlament.

Citeste si: VIDEO- Ligia Deca, noul ministru al Educației! Anunțul a fost făcut de Klaus Iohannis

 

 

 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si