Cinsprezece catastrofe naturale legate de modificările climatice au provocat în 2019 pagube estimate la peste un miliard de dolari

Cel puţin 15 catastrofe naturale legate de modificările climatice au provocat în 2019 distrugeri estimate la peste un miliard de dolari, iar şapte dintre ele la cel puţin zece miliarde de dolari, potrivit unei compilaţii realizate de un ONG britanic, relatează AFP.

Author: K.B. vineri 27 decembrie 2019 , 17:57

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

”Fenomene meteo extreme, alimentate de modificările climatice, au afectat toate continentele populate în 2019, antrenând morţi, deplasarea unor milioane de persoane şi cauzând pagube în valoare de miliarde de dolari”, subliniază ONG-ul britanic Christian Aid într-un studiu publicat vineri.

Pe baza compilării unor date disponbile la surse deschise- rapoarte ONU sau ale unor structuri de stat, studii ştiinţifice, presă- ONG-ul întocmeşte o listă cu 15 evenimente- taifunuri, inundaţii, incendii de pădure- care au provocat pagube de peste un miliard de dolari (900 milioane de euro).

Citeste si: Euro se apropie de nivelul record. Aurul, cea mai mare valoare din ultimele 3 luni

Şapte dintre aceste catastrofe au cauzat pagube evaluate la peste zece miliarde de dolari (nouă miliarde de euro), şi anume inundaţiile din nordul Indiei şi taifunul Lekima în China (zece miliarde fiecare), uraganul Dorian în America de Nord (11,4 miliarde de dolari), inundaţiile din iunie şii august în China (12 miliarde), inundaţiile din Midwest şi sudul Statelor Unite (12,5 miliarde), taifunul Hagibis din octombrie în Japonia (15 miliarde) şi incendiile de pădure din California din octombrie-noiembrie (25 de miliarde de dolari).

”Fiecare dintre aceste dezastre are o legătură cu modificările climatice”, relevă autorii.

Astfel, în Argentina şi în Uruguay, unde inundaţii au provocat în ianuarie pagube estimate la 2,5 miliarde de dolari, zonele afectate au înregistrat precipitaţii de cinci ori mai mari decât media, la un an după o gravă secetă. Aceste variaţii se accentuează odată cu încălzirea globală, iar solurile mai secetoase agravează consecinţele în cazul unor ploi puternice.

Alt exemplu, ciclonul Idai, care a devastat al doilea cel mai important oraş din Miozambic în martie, a fost, potrivit oamenilor de ştiinţă, consolidat de creşterea temperaturii Oceanului Indian, iar creşterea nivelului apei a agravat inundaţiile care l-au însoţit.

La fel au stat lucrurile în cazul ciclonului Fani, în India şi în Bangladesh, în mai, unde pagubele au fost evaluate la peste opt miliarde de dolari.

Citeste si: Optsprezece deputaţi prosârbi arestaţi în Parlamentul muntegrean după ce provoacă incidente vizând să împiedice adoptarea unei legi privind naţionalizarea unor bunuri ale Bisericii Ortodoxe Sârbe

Citeste si: Simona Halep – Maria Şarapova, locul doi în topul WTA al rivalităţilor deceniului

Christian Aid subliniază însă că, ”în niciun fel datele financiare nu oferă o viziune globală” asupra amplorii acestor catastrofe în privinţa consecinşelor asupra populaţiilor.

În ceea ce priveşte bilanţul uman, ONG-ul subliniază că ”imensa majoritate a deceselor a fost cauzată de doar două evenimente”- inundaţiile din nordul Indiei, soldate cu 1.900 de morţi, şi Idai în Mozambic, soldat cu 1.300 de morţi-, insistând asupra faptului că populaţiile cele sărace plătesc preţul cel mai mare în privinţa consecinţelor modificărilor climatice.

”Prin contrast, costurile financiare sunt mai mari în ţările bogate, iar Japonia şi Statele Unite au înregistrat cele mai costisitoare trei evenimente”, se arată în raport.

La jumătatea lui decembrie, asigurătorul elveţian Swiss Re a evaluat, într-o primă estimare anuală, la 140 de miliarde de dolari pierderile economice legate de catastrofele naturale şi dezastrele umane din 2019, mai mici faţă de cele din 2018, estimate la 176 de miliarde de dolari.


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
A doua imunitate a săptămânii s-a adjudecat la Survivor România 2021. Ce echipă se va... A doua imunitate a săptămânii s-a adjudecat la Survivor România 2021. Ce echipă se va bucura de un consiliu liniștit?
spotmedia.ro
Vulcanul Etna a erupt din nou și a oferit un spectacol de lavă (Video) Vulcanul Etna a erupt din nou și a oferit un spectacol de lavă (Video)
spotmedia.ro
Cum să scapi de scumpirile la curent care vor afecta milioane de români, de la 1 iulie.... Cum să scapi de scumpirile la curent care vor afecta milioane de români, de la 1 iulie. În loc să plătești în plus, ai putea economisi sute de lei!
b1.ro
Scandalul momentului! Anamaria Prodan n-a mai rezistat! A spus totul. Ce se întâmplă,... Scandalul momentului! Anamaria Prodan n-a mai rezistat! A spus totul. Ce se întâmplă, de fapt, între ea şi Reghe?
infoactual.ro
Rusaliile Negre. „Bărăganul a fost Siberia noastră” Rusaliile Negre. „Bărăganul a fost Siberia noastră”
infoactual.ro
Mesajul lui Nostradamus pentru 4 zodii! Predicțiile celebrului profet sunt valabile... Mesajul lui Nostradamus pentru 4 zodii! Predicțiile celebrului profet sunt valabile până în 2028
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si