Optsprezece deputaţi prosârbi arestaţi în Parlamentul muntegrean după ce provoacă incidente vizând să împiedice adoptarea unei legi privind naţionalizarea unor bunuri ale Bisericii Ortodoxe Sârbe

Optsprezece deputaţi din cadrul opoziţiei prosârbe au fost arestaţi în Parlamentul din Muntenegru în incidente pe care le-au provocat, în noaptea de joi spre vineri, cu scopul de a împiedica adoptarea unei legi denunţate de către Biserica Ortodoxă Sârbă (SPC), relatează AFP.

Author: K.B. vineri 27 decembrie 2019 , 17:20

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Potrivit Bisericii sârbe- principala instituţie religioasă în Muntenegru-, această lege cu privire la ”libertatea religioasă” va conduce la o spoliere a mănăstirilor şi bisericilor.

SPC deţine sute de mănăstiri şi mii de metri pătraţi de pământ în acest mic stat balcanic, în care 72% dintre cei 620.000

de locuitori sunt ortodocşi.

Legea, care a fost adoptată de majoritatea parlamentară, prevede naţionalizarea bunurilor pe care bisericile nu pot dovedi că le deţineau înainte de 1918. La această dată, Muntenegrul şi-a pierdut independenţa şi a intrat în regatul sârbo-croato-sloven.

Citeste si: Român prins în timp ce spiona femeile în toaleta unui centru comercial din Anglia

Cei 18 deputaţi, din cadrul Frontului Democratic (FD), care suţin poziţia Bisericii sârbe cu privire la această lege, se aflau vineri la interogatoriu în sedii ale poliţiei, potrivit presei locale.

Ei au ameninţat în dezbaterile în Parlament, joi, cu provocarea unor incidente şi chiar cu luarea armelor, în cazul în care este adoptată legea.

Ei şi-au îndemnat simpatizanţii să blocheze drumuri în întreaga ţară şi să iasă în stradă.

După ce majoritatea parlamentară le-a respins amendamentele, deputaţii FD au aruncat o petardă în hemiciclu, dar şi PET-uri de plastic, au vandalizat mobilier şi microfoane şi au încercat să atace fizic deputaţi din cadrul majorităţii, potrivit unui fotograf AFP aflat la faţa locului.

Citeste si: Piftie de porc pentru Revelion. Secretul gospodinelor pricepute pentru a ieși extraordinar de bună

În urma acestor incidente şi arestării deputaţilor din opoziţie, deputaţii majorităţii au adoptat legea cu 45 de voturi.

Premierul muntenegrean Dusko Markovic a declarat după adoptarea legii că nu se aşteaptă ”la o radicalizare a situaţiei” în ţară.

”Condamn acest act (incidentele din Parlament). El este iresponsabil faţă de ceilalţi deputaţi şi faţă de cetăţenii Muntengrului, însă cred că aceasta este o experienţă preţioasă şi că acest tip de incident nu se va mai repeta vreodată”, a declarat el.

Tensiuni au marcat ziua de joi în Muntenegru.

Citeste si: Jador de la Puterea Dragostei a ajuns de urgență la spital în Dubai

La Podgoriţa, centrul oraşului a fost blocat de poliţie cu scopul de a împiedica manifestanţi şi membri SPC să se apropie de sediul Parlamentului.

Acest caz este cu atât mai delicat cu cât preşedintele muntenegrean Milo Djukanovic şi-a afişat susţinerea faţă de ”reînnoirea” Bisericii autocefale Ortodoxe din Muntenegru, care încearcă o reaşezare din 1993, dar care nu este recunoscută de către bisericile ortodoxe.

Muntenegrul, o fostă republică iugoslavă, şi-a proclamat independnţa faţă de Serbia în 2006.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si