VIDEO- Clădirile prăbușite după cutremurele din Turcia și Siria - afectate de fenomenul „parter flexibil”

Fenomenul de „parter flexibil” este cauza prăbușirilor mai multor clădiri în cutremurul din Turcia. Acesta are loc din cauza spațiilor cu pereți de deschideri mari, aflați la primul nivel al clădirilor, printre care se numără parcările sau magazinele.

Author: Maria Stiuca marți 07 februarie 2023 , 17:51

Clădirile prăbușite după cutremurele din Turcia și Siria - afectate de fenomenul „parter flexibil”

Clădirile prăbușite după cutremurele din Turcia și Siria - afectate de fenomenul „parter flexibil”

[Sursa foto: G4Media]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Majoritatea clădărilor prăbușite au fost din cauza fenomenului numit „parter flexibil”, conform experților. Din aceste clădiri fac parte și cele care au la primul nivel parcări sau magazine, în general locuri cu pereți cu deschideri mari.

Explicația fenomenului de „parter flexibil”

Conform experților, clădirile cele mai afectate de cutremur sunt cele care au la primul nivel parcări și magazine, sau spații cu pereți cu deschideri mari.

Matei Sumbasacu, inginer specializat în structura clădirilor cu ritm seismic și fondator al Asociației Re:Rise explică acest fenomen: „ Fenomenul de parter flexibil, explicat cât se poate de simplu, are loc atunci când nivelul parterului este mai flexibil decât restul clădirii. Această diferenţă de rigiditate, dintre parter şi restul clădirii, poate provoca un colaps de tip parter flexibil.

Adică, mai pe scurt, etajul 1 devine parterul. Deci practic parterul cedează mult înainte de restul clădirii. Practic, toate etajele cad aproape ca într-o demolare controlată”.

Citește și: Cutremurul din Turcia, explicația specialiștilor

Gheorghe Mărmureanu- Contrazis de un inginer specializat în structura clădirilor cu risc seismic

Matei Sumbasacu, un inginer român, specializat în structura clădirilor cu risc seismic, îl contrazice vehement pe seisomologul Gheorghe Mărmureanu, care a afirmat că nu există nicio legătură între cutremurele din Turcia și cele din România, iar următorul cutremur semnificativ din România nu poate veni înainte de 2040.

Inginerul Matei Sumbasacu a adus afirmații contradictorii în legătură cu spusele lui Gheorghe Mărmureanu despre legăturile cutremurilor din România și din Turcia.

Principalul subiect în discuțiile dintre Matei Sumbasacu și Gheorghe Mărmureanu a fost cutremurul dublu de peste 7,5 grade pe scara Richter din Turcia. Astfel, un cutremur de 4,5 grade pe scara Richter, a fost înregistrat la ora 3.26

în Buzău,  urmat de patru magnitudini mai mici, conform Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Citeste si: Vouchere de 750 de lei și de 2.000 de lei pentru români! Cine sunt beneficiarii şi ce condiţii trebuie să îndeplinească- kanald.ro

Citeste si: Cum se înțelege Maria Cârneci cu soția fiului ei? „O fată pe care nu o consider noră”- wowbiz.ro

Astfel, Gheorghe Mărmureanu, directorul onorific al Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), a declarat unor surse că  „Seismele mari din Turcia nu au activat niciodată nimic în Vrancea”; „Estimările arată că nu va fi un astfel de cutremur înainte de 2040”.

În urma acestor afirmații, seismologul a fost contrazis de Matei Sumbasacu, fondatorul asociației Re:Rise. Acesta are 34 de ani și a terminat un masterat în analiza și structura clădirilor cu risc seismic.

Pe pagina asociației au apărut explicații științifice în legătură cu evenimentele petrecute la est de Anatolia. Inginerul a explicat că niciun cutremur nu poate fi prezis și a contrazis în mod cert faptul că nu va exista un cutremur semnificativ până peste 17 ani.

Citeste si:  Un elev de 16 ani a fost înjunghiat de 5 ori în fața liceului. Ce s-a întâmplat cu agresorul- kanald.ro

Citeste si:  Culiță Sterp aruncă bomba: „Băiatul meu din prima căsătorie!”. Și-a luat prin surprindere toți fanii cu declarația asta- wowbiz.ro

Citește și:  VIDEO| Cel mai mare cutremur din lume. Unde a fost și ce magnitudine a avut?

Matei Sumbascu explică concepțiile greșite ale lui Mărmureanu

În legătură cu afirmațiile lui Mărmureanu, inginerul Matei Sumbasacu spune că:  „El s-a uitat în istoria României și a văzut când au fost cutremure și cât de mari au fost. Face un lucru care îl descalifică total: el spune uite, între aceste două cutremure sunt cam 30-40 de ani, între celelalte două tot 30-40 ani… ”. Totuși, spune Sumbascu, e important de precizat că „la noi, primul cutremur instrumentat, pe care l-am înregistrat științific, a fost cel din 1977. În afară de acestea, sunt estimări”. Practic, spune el, nu avem un eșantion suficient de relevant pentru a trage o concluzie științifică. Până la momentul 77, „se citeau scriptele lui Dimitrie Cantemir și se corela dărâmarea turlelor bisericii cu o magnitudine de 6,8. Cam așa se estimează istoric. Cam atât de relevante sunt datele lui Mărmureanu”.

Citeste si: „Cristi a fost cel care m-a încurajat și mi-a spus tot timpul că se va întâmpla, să am încredere și răbdare.” Ce a făcut Cristi Borcea când a aflat că va fi din nou tată!- kfetele.ro

Citeste si: Andreea Popescu, fosta dansatoare a Deliei, dezvăluiri neașteptate despre artistă:”Lumea a judecat-o foarte greșit, fără să se știe motivul. Vrea copii”- radioimpuls.ro

Pornind de la afirmația lui Mărmureanu cum că  populația trebuie să se liniștească în vederea viitoarelor cutremure, Sumbasacu a adăugat că: „Cred că este un reflex al său ca să liniștească populația”, deoarece inginerul explică cum România a avut de suferit din pricina seismelor.

„În anii ‘90 s-au expertizat câteva mii de clădiri, au băgat în categorii de urgență vreo 2.000. Categorie de urgență însemna că era o urgență să le consolideze. După, sub consultanța lui Mărmureanu, s-a trecut la clasele de risc seismic fără să se facă vreo echivalare între categorii de urgență și clase de risc seismic. Așa că, peste noapte, România s-a trezit cu zero clădiri cu risc”.  Din ce motiv? Pentru că „au schimbat sistemul de clasificare și au spus că trebuie să se uite încă o dată la celelalte”, a mai adăgat Matei Sumbasacu.

Citeste si:  „A aruncat benzină pe mine.” Oana Lis, despre copilăria ei. Vedeta a trăit clipe de coșmar- kfetele.ro

Citeste si:  Expresia nefericii de pe chipul lui Ben Afleck la Premiile Grammy 2023 a provocat isterie în rândul fanilor! Internauții au lansat glume pe seama apariției actorului- radioimpuls.ro

Citește și:  Care sunt cele mai sigure locuri din România în caz de cutremur?


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si