CNAS, precizări privind serviciile medicale pe perioada stării de urgență

Casa Națională de Asigurări de Sănătate a venit cu precizări referitoare la modul de acordare a serviciilor medicale pe perioada stării de urgență.

I.C., joi 02 aprilie 2020 , 14:31

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Pe perioada stării de urgenţă, pacienţii cu afecţiuni oncologice vor beneficia de medicamentele specifice care se eliberează prin farmaciile cu circuit deschis (forme farmaceutice orale, subcutane sau intramusculare) în baza prescripţiilor medicale eliberate de medicii specialişti sau medicii de familie din judeţul de domiciliu.

Medicul curant care a asigurat asistenţa medicală şi tratamentele până în prezent va transmite pacientului o scrisoare medicală, prin mijloace electronice de comunicare şi, după caz, confirmarea formularului specific din PIAS, în baza cărora vor fi prescrise în continuare tratamentele necesare, se arată în comunicatul CNAS.

Citeste si: Întârzie testarea pentru coronavirus în București. Firea acuză „opoziția unor decidenți”

Ordinul 437/2020 conţine şi procedura de acordare a tratamentelor fără interferon pentru pacienţii cu hepatita C.

Reglementările sunt valabile pentru medicamentele care se eliberează prin farmaciile cu circuit deschis.

În cazul tratamentelor eliberate prin farmaciile cu circuit închis, pentru pacienţii înscrişi în programele naţionale de sănătate, acestea necesită supraveghere medicală de specialitate şi condiţii speciale de transport. Pentru administrarea acestor tratamente, pacienţii se vor adresa unităţilor sanitare din apropiere care îşi desfăşoară activitatea în această perioadă.

Citeste si: 278 de noi cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus în România. Bilanțul ajunge la 2.738

În acest sens, casele teritoriale de asigurări de sănătate vor afişa pe prima pagină a site-urilor proprii lista unităţilor medicale, cu specialităţile pentru care pacienţii cu afecţiuni cronice se pot adresa pe perioada stării de urgenţă.

Pentru a simplifica modul în care pacienţii pot intra în posesia tratamentelor în baza reţetelor online emise în baza unei consultaţii la distanţă, CNAS face demersurile necesare pentru ca toate farmaciile să efectueze modificări în softurile utilizate, astfel încât să fie posibilă eliberarea medicamentelor prescrise în baza unor date minime de identificare. Astfel, medicul poate dicta pacientului datele de identificare a prescripţiei, în situaţia în care pacientul nu deţine un mijloc de comunicare electronic sau un telefon inteligent.

Aceste date minime de identificare sunt: codul de parafă al medicului prescriptor; CUI cabinet medic prescriptor; seria, numărul şi data prescripţiei medicale. De asemenea, sunt în lucru şi alte modalităţi de simplificare şi rezolvare a eventualelor probleme punctuale care vor apărea în eliberarea prescripţiilor de medicamente la distanţă, pe care CNAS le va comunica în momentul în care vor putea fi aplicate la nivel naţional.

Citeste si: Românii veniți din Diaspora, ajutați de stat. „Se află într-o situație delicată”

Prescripţia medicală transmisă pacientului prin mijloace electronice

poate fi utilizată de asiguraţi o singură dată pentru a ridica din farmacie medicamentele prescrise. Atragem atenţia asiguraţilor că utilizarea repetată a unei reţete în sistem offline, în scopul obţinerii unor cantităţi mai mari din medicamentele prescrise, va fi identificată în sistem, constituie fraudă şi va fi sancţionată conform prevederilor legale în vigoare.

De asemenea, pentru păstrarea măsurilor de distanţare socială care se impun în această perioadă, recomandăm populaţiei să ia legătura telefonic cu medicul de familie sau cu medicul specialist pentru a stabili împreună cu acesta dacă, pentru rezolvarea problemelor medicale, este necesară

deplasarea la cabinetul medical sau se poate beneficia de o consultaţie la distanţă.


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Ce mama tanara si frumoasa are Albert de la Razboinci! Ce a dezvaluit in exclusivitate... Ce mama tanara si frumoasa are Albert de la Razboinci! Ce a dezvaluit in exclusivitate concurentul de la Survivor Romania 2021 imediat dupa mesajul mamei lui
spotmedia.ro
Un efect secundar al vaccinului anti-COVID poate declanșa o alertă falsă de cancer. Cum... Un efect secundar al vaccinului anti-COVID poate declanșa o alertă falsă de cancer. Cum poate fi făcută diferența
b1.ro
Ce surpriză! Cine este, de fapt, tatăl lui Ruby? A făcut senzație la Chefi la cuțite.... Ce surpriză! Cine este, de fapt, tatăl lui Ruby? A făcut senzație la Chefi la cuțite. Cum se înțelege cu fiica lui
monitorulcj.ro
Un copil din Cluj are nevoie de ajutor! Fabi suferă de o formă rară de cancer, care... Un copil din Cluj are nevoie de ajutor! Fabi suferă de o formă rară de cancer, care necesită un tratament de specialitate
infoactual.ro
Semnficația celor 40 de Mucenici. Cine au fost acești SFINȚI și ce reprezintă ziua de 9... Semnficația celor 40 de Mucenici. Cine au fost acești SFINȚI și ce reprezintă ziua de 9 Martie
infoactual.ro
Zodia care primește un îndemn la începutul lunii. Astrolog: Aveți grijă! Zodia care primește un îndemn la începutul lunii. Astrolog: Aveți grijă!
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si