Comitetul de urgență al OMS nu este de acord cu pașaportul de vaccinare COVID-19

Comitetul de Urgenţă al Organizației Mondiale a Sănătății cu privire la COVID-19 se opune obligativității de a avea un pașaport de vaccinare a călătorilor internaționali, deși această idee este una atrăgătoare.

Andreea Bolocan, marți 20 aprilie 2021 , 14:37

Pașaport COVID-19 pasaport vaccinare OMS
Pașaport COVID-19[Sursa foto: https://www.istockphoto.com/]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Joi, pe data de 15 aprilie, a avut loc o reuniune a Comitetului de Urgenţă al OMS cu privire la COVID-19, însă concluziile acesteia au fost făcute publice luni, pe data de 19 aprilie 2021.

Experţii care trebuie să îl consilieze pe directorul OMS recomandă, într-un comunicat, ” să nu se ceară o dovadă a vaccinării ca o condiţie de intrare” în ţările călătorilor internaţionali, ”având în vedere (că există) probe limitate (deşi tot mai numeroase) cu privire la performanţa vaccinurilor în privinţa reducerii transmiterii şi dată fiind inegalitatea persistentă în distribuirea mondială a vaccinurilor”.

Citeste si: Veste proastă: "A ajuns în Europa". Coronavirusul dublu-mutant din India, rezistent la vaccinuri?

Consecințele pe care le aduce un pașaport de vaccinare

”Statele părţi sunt puternic încurajate să recunoască faptul că cererea unei probe a vaccinării poate agrava inegalitățile şi poate favoriza o libertate a circulaţiei diferenţiată”, au declarat experții.

Acest apel intervine în contextul în care numeroase ţări reflectează la implementarea unui paşaport sanitar în vederea călătoriilor, dar şi cu privire la alte activităţi, cum ar fi cele sportive. În ciuda faptului că această idee provoacă critici aprige şi îngrijorări cu privire la posibile discriminări şi protecţia datelor private.

În altă ordine de idei, Uniunea Europeană (UE) şi-a prezentat un proiect în acest sens, China şi-a lansat propria versiune, iar unele companii aeriene lucrează în acest sens.

În cazul Statelor Unite ale Americii, Casa Albă a anunţat, la începutul lui aprilie, că nu impune un paşaport sanitar, însă a anunțat faptul că sectorul privat este liber să avanseze în această idee.

De asemenea, experţii din cadrul Comitetului de Urgenţă OMS au analizat şi alte subiecte în reuniunea lor şi cer OMS” să accelereze evaluarea vaccinurilor-candidate împotriva covid-19”.

Călătorie fără pașaport COVID-19[Sursa foto: https://www.istockphoto.com/]

Citeste si: Alexandru Rafila: când va trece al treilea val al pandemiei în România

Vaccinurile aprobate de OMS până la această dată

OMS a omologat până în prezent vaccinurile alianţelor Pfizer-BioNTech, AstraZeneca-Oxford fabricatîn India şi Coreea de Sud, şi Johnson&Johnson.

Pandemia covid-19 s-a soldat cu peste trei milioane de morţi în lume, iar originea acesteia rămâne necunoscută, în pofida faptului că o transmitere a virusului SARS-CoV-2 la om prin intermediul unui animal infectat de către un liliac este ipoteza

privilegiată de către experţiinternaţionali mandataţi de OMS să o elucideze.

Comitetul de Urgenţă OMS îndeamnă Organizaţia să continue rapid cercetările cu privire la originea noului coronavirus şi cere ca reglementarea pieţelor care vând animale să fie consolidată. Comitetul cere totodată ca vânzarea şi importul de animale sălbatice care prezintă un risc mare de transmitere- la om- a unor noi agenţi parogeni să fie descurajate.


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Sorin, iesire nervoasa la adresa lui Albert! Scandal de proportii intre cei doi... Sorin, iesire nervoasa la adresa lui Albert! Scandal de proportii intre cei doi Razboinici, dupa jocul de recompensa! "Sunt satul de tine! Tu ai stricat tot!"
spotmedia.ro
România are cele mai puține cazuri active de COVID din ultimele 7 luni (Infografice) România are cele mai puține cazuri active de COVID din ultimele 7 luni (Infografice)
spotmedia.ro
Dozarea anticorpilor după vaccinare e esențială, bine de făcut sau doar un moft? Dr.... Dozarea anticorpilor după vaccinare e esențială, bine de făcut sau doar un moft? Dr. Adrian Marinescu răspunde la întrebările zilei
b1.ro
S-a aflat CÂȚI BANI a plătit Prințul Emanuel de Liechtenstein pentru a vâna cel mai... S-a aflat CÂȚI BANI a plătit Prințul Emanuel de Liechtenstein pentru a vâna cel mai mare urs din România
infoactual.ro
Cât mai durează pandemia? Numerolog: La această DATĂ, totul se va termina! Cât mai durează pandemia? Numerolog: La această DATĂ, totul se va termina!
infoactual.ro
Tragedie la România TV. O jurnalistă cunoscută a pierdut lupta cu viața Tragedie la România TV. O jurnalistă cunoscută a pierdut lupta cu viața
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si