Noile variante de coronavirus îi pun în alertă pe șefii OMS. "Al doilea an de pandemie ar putea fi mai dificil decât primul"

Comitetul de urgenţă al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) se va întruni joi, cu două săptămâni mai devreme, pentru a discuta în special despre variantele mult mai contagioase ale noului coronavirus, care îngrijorează autorităţile din întreaga lume, informează France Presse.

Author: Razvan Ilie joi 14 ianuarie 2021 , 07:58

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Comitetul de urgenţă al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) se întruneşte în mod normal la fiecare trei luni, dar de data aceasta directorul general i-a invitat pe membri cu două săptămâni mai devreme decât calendarul prevăzut, pentru a analiza aspecte ce necesită o dezbatere urgentă.

Este vorba de tulpinile recente de coronavirus şi de utilizarea certificatelor de vaccinare şi a testelor pentru călătoriile internaţionale, explică un comunicat al OMS, publicat miercuri seara la Geneva.

Citeste si: Anunț neliniștitor de la OMS. "Nu vom ajunge la imunitatea colectivă în 2021"

Comitetul de experţi, prezidat de francezul Didier Houssin, se va reuni joi 14 ianuarie, iar recomandările pentru OMS şi ţările membre vor fi publicate la sfârşitul reuniunii, precizează comunicatul.

Citeste si: Singura țară din lume care își vaccinează tinerii înaintea bătrânilor

Ce a transmis OMS despre noile tulpini de coronavirus

Variantele britanică şi sud-africană ale coronavirusului, deosebit de contagioase, s-au extins în cel puţin cincizeci de ţări, într-o lume afectată de un nou val de contaminări, pe care măsurile de carantină, restricţiile de circulaţie şi campaniile de vaccinare nu reuşesc să le stăvilească.

Potrivit OMS, numărul ţărilor şi teritoriilor în care se găseşte acum varianta identificată iniţial în Marea Britanie este de 50, iar în 20 a fost detectată varianta identificată în Africa de Sud, dar organizaţia consideră că această evaluare este foarte probabil subestimată. Aceste variante pot fi identificate doar prin secvenţierea codului lor genetic, o analiză care nu este posibilă peste tot.

O a treia mutaţie, originară din Amazonia braziliană şi a cărei descoperire a fost anunţată duminică de Japonia, este în prezent analizată şi ar putea avea un impact asupra răspunsului imun, potrivit OMS, care evocă în buletinul său săptămânal "o variantă îngrijorătoare".

Citeste si: VIDEO -Vaccin anti-COVID în România. Urmează a doua etapă de imunizare

Comitetul de urgență, decizie-cheie la începutul pandemiei

Acest comitet este cel care, în cadrul celei de-a doua reuniuni a sa, la 30 ianuarie 2020, l-a sfătuit pe directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, să declare o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional, cel mai înalt nivel de alertă în materie de epidemie, în legătură cu noul coronavirus.

Comitetul de experţi, prezidat de francezul Didier Houssin, se va reuni joi 14 ianuarie, iar recomandările pentru OMS şi ţările membre vor fi publicate la sfârşitul reuniunii

OMS: Al doilea an de pandemie de Covid-19 ar putea fi mai dificil decât primul

Al doilea an de pandemie de Covid-19 ar putea fi mai dificil decât primul, având în vedere modul în care se răspândeşte boala, mai ales în emisfera nordică, în condiţiile în care circulă mai multe tulpini, a avertizat, miercuri, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), transmite Reuters.

”Intrăm în al doilea an, ar putea fi chiar mai dificil având în vedere dinamică transmiterii şi unele probleme pe care le vedem”, a declarat Mike Ryan, directorul pentru urgenţe al OMS, în timpul unui eveniment care a avut loc online.

Bilanţul deceselor la nivel mondial se apropie de 2 milioane de la începutul pandemiei, fiind infectate 91,5 milioane de persoane.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si