Competențe Română BAC 2024: Elevii de clasa a 12-a susțin astăzi, 17 iunie, prima probă orală din cadrul examenului de Bacalaureat 2024. Iată cum arată subiectele la Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română!

Competențe Română BAC 2024- Subiecte

Îți prezentăm un model de subiecte la competențe Română BAC 2024! Modelul pentru subiecte a fost pus la dispoziție de Ministerul Educației pe pagina oficială subiecte.edu.ro.

Examenul național de Bacalaureat 2024- Proba A- Model subiecte competențe Română BAC 2024:

Citește textul cu voce tare.

Luni, 8 iunie [1936], Breaza

Am terminat actul întâi. Am sosit la Breaza sâmbătă după-masă la 4. Până seara am scris 3 pagini. Ieri, 17 pagini (Cred că e recordul meu literar. Nu-mi amintesc să fi scris vreodată așa de mult într-o singură zi). Acum, dimineața, în sfârșit, ultimele trei pagini din scena cu mecanicianul, făcând, în sfârșit, legătura cu scena finală, de atâta vreme scrisă.

Hotărât, Breaza se dovedește ca niciodată propice piesei mele de teatru. E adevărat că, venind alaltăieri aici, aveam trasat în minte totul: scenă cu scenă, aproape replică cu replică. Dar e tot adevărat că, în aceeași situație, la București, în 50 de zile n-am reușit să scriu decât 15 pagini, în timp ce aici, în mai puțin de două zile, am scris 23.

Cred că actul II ar merge, dacă aș dispune de zece zile libere, la Breaza, în același ritm. Îl văd prea bine, prea precizat în detalii... Dificultățile serioase, rezistența vor reîncepe abia la actul al treilea – cel mai neclar deocamdată, sau mai bine zis, singurul neclar. E adevărat însă că și el s-ar putea lumina, în timp ce-l voi scrie pe al doilea.

Sunt mulțumit. Simt că mi-am simplificat lucrul și pun, cu o satisfacție de muncitor, actul întâi deoparte. Nu-mi dau încă seama de defectele lui. Trebuie să fie câteva. Poate o anumită lipsă de unitate în ton. Mai ales mă întreb dacă scena ultimă, la care țin așa de mult, fuzionează cu partea întâia a actului.

Și pe urmă nu știu dacă nu e prea lung. Și mă mai întreb dacă prezența continuă a lui Leni în scenă nu e obositoare și pentru ea ca și pentru spectator și dacă, pentru a o pune în valoare în marea scenă cu Valeriu, n-ar fi trebuit s-o scot în prealabil din scenă pentru câteva minute, pentru ca glasul ei – revenit – să aducă acea puțină surpriză pe care o bănuiesc necesară unui dialog de teatru. Dar nu vreau ca din exces de prudență să-mi denigrez munca.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Scenariul NATO pentru război cu Rusia în 2027. Care ar fi primele țări invadate de ruși- antena3.ro

Citeste si: Animalele care nu vor mai putea fi ucise. Fermele se vor închide. Angajații trebuie să își găsească alt loc de muncă- wowbiz.ro

(Mihail Sebastian, Jurnal 1935- 1944)

1. Formulează răspunsuri la întrebările de mai jos, referitoare la situația de comunicare din textul citat:

a. Ce se poate deduce din text despre emițătorul mesajului (atitudine, perspectivă, intenții)?

b. Ce tip de text este acesta (argumentativ, descriptiv, epistolar, informativ, memorialistic, narativ etc.)?

Argumentează-ți răspunsul.

c. Ce elemente importante de conținut (idei, argumente, fapte, opinii) identifici în textul dat?

2. Care este opinia ta despre rolul pe care îl are locul în care ne desfășurăm activitatea în îndeplinirea proiectelor personale și/sau profesionale? Motivează-ți răspunsul

Subiecte Competențe Română BAC 2024 - model

Subiecte Competențe Română BAC 2024 - model

[Sursa foto: EDU.ro]

Citește și: VIDEO "Ce m-a învățat școala? Să mă conformez, să mint”. Șefa de promoție a unui colegiu din România face praf sistemul de învățământ de la noi într-un discurs curajos

Calendar BAC 2024

Probele de evaluare a competențelor din cadrul primei sesiuni (iunie – iulie) a examenului național de bacalaureat 2024 sunt programate în intervalul 17- 27 iunie.

Probele de competențe pentru BAC 2024se vor desfășura după următorul calendar:

  • 17- 19 iunie: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română [proba A]
  • 19- 20 iunie: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă [proba B]
  • 19- 21 iunie: Evaluarea competențelor digitale [proba D]
  • 25- 27 iunie: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională [proba C].

134.000 de elevi susțin examenul de Bacalaureat în 2024

Conform datelor înregistrate și furnizate de comisiile județene/comisia ISMB de organizare a examenului de BAC 2024, peste 134.000 de candidați (119.000 din promoția curentă și 15.000 din seriile anterioare) sunt așteptați să susțină examenul în această sesiune (toate probele sau, în funcție de rezultatele obținute în sesiunile anterioare și recunoscute ca atare, doar probele nepromovate).

Evaluarea competenţelor lingvistice pentru limba română, limba maternă şi limba modernă, precum şi a celor digitale se realizează, pentru fiecare candidat, de către doi profesori examinatori (cadrul didactic care a predat disciplina respectivă la clasă și un alt cadru didactic de aceeaşi specialitate din unitatea de învăţământ). În situațiile în care această condiție nu poate fi îndeplinită sau în cazurile în care cadrele didactice se află în incompatibilitate, profesorii examinatori vor fi selectaţi din alte școli.

Citeste si: Oana Roman clarifică situația pensiei alimentare. Cum a obținut vedeta TV banii de la fostul soț. “Am apelat la un executor judecătoresc”- kfetele.ro

Citeste si: Gestul emoționant făcut de Cristina Săvulescu, la doar câteva ore de la înmormântarea soacrei ei, Delia Budeanu- radioimpuls.ro

Citeste si: O profesoară a fost arestată după ce s-a aflat ce i-a făcut unui elev în vacanța de vară- antena3.ro

Citește și: Taxa de înscriere la Bac 2024? Cât plătesc candidații care au picat de două ori

Rezultatele competențe BAC 2024

Rezultatele obţinute de fiecare candidat la probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, în limba maternă și într-o limbă de circulaţie internaţională se exprimă prin stabilirea nivelului de competenţă corespunzător, în concordanță cu grilele naționale sau europene (așadar, nu se acordă note sau calificative de tip admis/respins).

De asemenea, rezultatele evaluării la proba de evaluare a competenţelor digitale se exprimă, de asemenea, prin stabilirea nivelului de competenţă în raport cu standardele europene recunoscute în domeniu şi în conformitate cu prevederile metodologiei de examen.

Proba de competențe Română de la Bacalaureat 2024 începe azi, 17 iunie

Proba de competențe Română de la Bacalaureat 2024 începe azi, 17 iunie

[Sursa foto: freepik]

Probele sunt monitorizate audio-video

Probele sunt monitorizate audio-video. Nu este permis accesul candidaţilor în sălile de examen cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, şi nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare. Încălcarea dispoziţiilor privind introducerea de materiale interzise în sălile de examen duce la eliminarea candidatului, indiferent dacă respectivele materiale au fost sau nu au fost utilizate.

În situația în care un candidat refuză să răspundă sau să rezolve subiectele propuse la una dintre probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale din cadrul examenului de Bacalaureat 2024, se consideră că acesta nu a susţinut proba.

Citește și: Vacanța de vară 2024: Pe ce dată începe?

Probele scrise la BAC 2024 încep pe 1 iulie

Probele scrise din sesiunea iunie- iulie 2024 încep luni, 1 iulie (Limba şi literatura română). Proba obligatorie a profilului este programată marți, 2 iulie, fiind urmată joi, 4 iulie, de proba la alegere a profilului şi specializării. Proba la Limba și literatura maternă se va desfășura vineri, 5 iulie.

Afișarea primelor rezultate va avea loc în data de 8 iulie (până la ora 12:00), iar contestațiile se pot depune în intervalul orar 12:00- 18:00, în aceeași zi. Rezultatele finale vor fi comunicate în data de 12 iulie.

Un elev este declarat promovat la examenul național de bacalaureat dacă îndeplinește, cumulativ, următoarele condiţii: a susţinut probele de evaluare a competenţelor, a susţinut toate probele scrise și a fost notat cu minimum 5 la fiecare dintre acestea, obținând, în final, cel puţin media 6 la probele scrise.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si