Comuna care bate toate recordurile privind natalitatea. Satenii se mandresc cu cei mai multi copii pe metru patrat din Romania

Scaderea natalitatii este o problema extrem de grava in Romania, dar intr-o comuna din Botosani se lucreaza intens pentru a stopa declinul populatiei.

I. I., joi 15 februarie 2018 , 18:37

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Satenii se mandresc cu cei mai multi copii pe metru patrat din Romania. Micutii sunt atat de numerosi incat autoritatile locale sunt nevoite sa mai construiasca o gradinita.

“La noi e Strada Tineretului aici. Sunt multi. Sunt multi! De la intrare pana la scoala, sunt vreo 90 de copii. Pe strada asta. Ei sunt averea, viata noastra”.

Averea oamenilor din Albesti nu se masoara in bani sau aur, ci in copii: cand alte localitati au devenit, in ani, pustii, aici sunt sute de micuti doar intr-un singur sat.

Mihai Amarandei, primar comuna Albesti Botosani: In toate cele 6 sate ale comunei sunt 1 120 copii dintre care numai 532 de copii de la gradinita pana la clasa a opta sunt din Tudor Vladimirescu.

Nu e casa, in localitate, de unde sa nu razbata rasete cristaline. Lentzuca are, la 34 de ani, 10 copii - cinci fete si cinci baieti. Cel mai mic are 4 luni, iar cel mai mare 14 ani.

In clipa de fata, un sfert din locuitorii satului sunt copii, iar numarul lor creste de la un an la altul. Fenomentul imbucurator are insa nevoie de sprijinul autoritatilor, fiindca micutii sunt atat de multi incat nu mai au loc in scoli si gradinite.

Lentuca Tabacaru: Ea implineste 4 ani dar nu sunt locuri si nu o pot da la gradinita. De la 4 ani in sus.

Mihai Amarandei primar comuna Albesti Botosani: Sunt patru grupe acum, 99 de copii doar la gradinita. De anul trecut am depus un proiect s-a semnat contractul, e vorba de o gradinita moderna cu patru sali de curs.

„De obicei scolile se inchid in mediul rural fiindca nu sunt destui copii... Noi ne bucuram. Vin in numar foarte mare copiii si ne bucuram, stam foarte bine”.

Situatia din localitatea botosaneana nu ilustreaza insa imaginea Romaniei. Cele mai noi date ale Institutului National de Statistica date publicitatii, zilele trecute, au aratat ca natalitatea a scazut ingrijorator.

In luna decembrie a anului trecut, s-au nascut mai putini copii decat in luna precedenta, iar fenomenul trist se adanceste de la un an la altul.

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si