Consiliul UE a numit procurorii din cadrul Parchetului European

Consiliul UE a numit procurorii din cadrul Parchetului European (EPPO) care va fi condus de Laura Codruţa Kovesi.

Author: Andreea Stoica luni 27 iulie 2020 , 20:34

Consiliul UE a numit procurorii din cadrul Parchetului European
Consiliul UE a numit procurorii din cadrul Parchetului European
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

România va fi reprezentată şi de Cătălin-Laurenţiu Borcoman, potrivit site-ului instituţiei.

14 procurori europeni

14 procurori europeni, printre care şi cel român, au fost numiţi pentru un mandat de şase ani, care poate fi prelungit cu maximum trei ani prin decizie a

Consiliului UE. Alţi opt au fost numiţi pentru o perioadă de trei ani, întrucât normele tranzitorii aplicabile primului mandat de la înfiinţarea EPPO prevăd că procurorii europeni din o treime din statele membre, selectaţi prin tragere la sorţi, vor deţine un mandat cu această durată, care nu poate fi reînnoit. Este cazul procurorilor din Grecia, Spania, Italia, Cipru, Lituania, Ţările de Jos, Austria şi Portugalia.

Procurorii europeni vor supraveghea investigaţiile şi urmăririle penale şi vor constitui Colegiul EPPO, împreună cu procurorul-şef european.

Fiecare stat membru şi-a desemnat candidaţii pentru funcţia de procuror european, care trebuiau să fie membri activi în cadrul parchetelor sau al magistraturii respectivului stat membru, să prezinte toate garanţiile de independenţă şi să deţină calificările necesare pentru numirea, în

statele lor membre respective, în funcţii înalte din cadrul parchetelor şi al magistraturilor. De asemenea, ei trebuiau să aibă o experienţa practică relevantă în ceea ce priveşte sistemele juridice naţionale, investigaţiile financiare şi cooperarea judiciară internaţională în materie penală.

Citeste si: CCR, după decizia în cazul Kovesi:„Îndemnarea publică la revizuirea deciziilor CCR este o atingere extrem de gravă adusă independenţei şi a judecătorilor săi”

Juriul de selecţie a întocmit apoi avizele motivate şi clasamentul pentru fiecare dintre candidaţii desemnaţi care au îndeplinit condiţiile. După primirea avizelor motivate, Consiliul a selectat, pentru fiecare stat membru participant, unul dintre candidaţi şi l-a numit în funcţia de procuror european.

Un organism independent al UE

Parchetul European va fi un organism independent al UE, responsabil cu investigarea, urmărirea penală şi trimiterea în judecată a autorilor infracţiunilor împotriva intereselor financiare ale Uniunii, precum corupţie sau fraudă transfrontalieră în materie de TVA de peste 10 milioane de euro. În acest scop, EPPO va desfăşura investigaţii, va efectua acte de urmărire penală şi va exercita acţiunea publică în faţa instanţelor competente din statele membre.

Citeste si: Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, decizie pentru Laura Codruţa Kovesi

În 2019, Laura Codruţa Kovesi a fost numită de către Consiliu şi Parlamentul European prima procuroare-şefă europeană pentru un mandat de şapte ani care nu poate fi reînnoit.

Laura Codruţa Kovesi
Laura Codruţa Kovesi

În prezent, 22 de state membre participă la EPPO (Austria, Belgia, Bulgaria, Croaţia, Cipru, Republica Cehă, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Ţările de Jos, Portugalia, România, Slovenia, Slovacia, Spania). Se preconizează că EPPO, care va avea sediul la Luxemburg, îşi va începe activitatea la sfârşitul anului 2020.

Citeste si: Laura Codruta Kovesi a câştigat la CEDO procesul privind revocarea de la şefia DNA

 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si