Raport ONU: Coreea de Nord face progrese în dezvoltarea armelor nucleare

Un raport al Organizaţiei Naţiunilor Unite arată că, probabil, Coreea de Nord a dezvoltat dispozitive nucleare care se potrivesc în focoasele rachetelor sale balistice.

Andreea Stoica, marți 04 august 2020 , 08:47

Raport ONU: Coreea de Nord face progrese în dezvoltarea armelor nucleare
Raport ONU: Coreea de Nord face progrese în dezvoltarea armelor nucleare
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Coreea de Nord ''probabil'' că face progrese în dezvoltarea armelor nucleare, potrivit unui raport clasificat al Naţiunilor Unite, ale cărui detalii au fost confirmate şi citate marţi de DPA şi Reuters.

Coreea de Nord "a dezvoltat probabil dispozitive nucleare miniaturizate care se potrivesc în focoasele rachetelor sale balistice", au declarat surse diplomatice, citând raportul, scrie agerpres.ro

Documentul privind respectarea sancţiunilor împotriva Coreii de Nord subliniază că evaluările se bazează pe informaţii provenite de la o ţară membră.

Coreea de Nord îşi continuă programul nuclear

Documentul susţine că Coreea de Nord îşi continuă programul nuclear, inclusiv producţia de uraniu îmbogăţit şi construcţia unui reactor experimental cu apă uşoară.

Raportul unui grup independent de experţi care monitorizează sancţiunile ONU arată că ţările, pe care nu le identifică, cred că ultimele şase teste nucleare ale Coreii de Nord au ajutat probabil la dezvoltarea unor dispozitive nucleare miniaturizate. Phenianul nu a mai efectuat un test nuclear din septembrie 2017.

Citeste si: Liderul nord-coreean Kim Jong Un susţine că lupta contra Covid-19 a fost un "succes strălucit"

Raportul interimar a fost prezentat luni comitetului de sancţiuni împotriva Coreii de Nord al Consiliului de Securitate al ONU.

"Republica Populară Democrată Coreeană îşi continuă programul nuclear, inclusiv producţia de uraniu puternic îmbogăţit şi construcţia unui reactor experimental cu apă uşoară. Un stat membru consideră că Republica Populară Democrată Coreeană continuă producţia de arme nucleare", se arată în raport.

Declaraţia făcută de Kim Jong Un

Faptul că liderul nord-coreean Kim Jong Un vrea să dezvolte arme nucleare nu este un secret: într-un discurs în ultimele zile, el a spus clar că consideră arsenalul nuclear al ţării sale o garanţie de securitate.

Raport ONU: Coreea de Nord face progrese în dezvoltarea armelor nucleare
Raport ONU: Coreea de Nord face progrese în dezvoltarea armelor nucleare

Citeste si: Fără precedent. Dictatorul Kim Jong-un, condamnat de un tribunal să plătească despăgubiri

"Datorită sistemelor noastre de autoapărare fiabile şi eficiente de descurajare, cuvântul război nu va mai exista în această ţară", le-a declarat Kim veteranilor cu o săptămână în urmă pentru a marca cea de-a 67-a aniversare a sfârşitului Războiului din Coreea.

"Securitatea şi viitorul statului nostru vor fi garantate pentru totdeauna", a adăugat el, potrivit agenţiei de presă de stat KCNA.

Citeste si: Coreea de Nord ameninţă cu o consolidare a prezenţei militare în apropierea DMZ

Tensiunile în Peninsula Coreea au crescut în iunie în urma unei campanii de lansare de baloane peste graniţă de către activişti din Coreea de Sud cu bileţele în care îi îndeamnă pe nord-coreeni să răstoarne conducerea comunistă.

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si