Coronavirus - Măsurile de izolare impuse au salvat peste 3 milioane de vieţi în Europa

Măsurile de izolare impuse în criza sanitară provocată de noul coronavirus au salvat mai mult de 3 milioane de vieţi în Europa, potrivit unui studiu realizat pe 11 ţări de o echipă de cercetători de la Imperial College London.

Author: I.C. marți 09 iunie 2020 , 08:14

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Oamenii de ştiinţă spun că măsurile stricte, majoritatea impuse în luna martie, au avut „un efect substanţial” şi au ajutat la reducerea ratei de multiplicare a infecţiei sub 1 până la începutul lunii mai.

Rata de multiplicare reprezintă numărul mediu de oameni pe care o persoană infectată îi contaminează.

O valoare de peste 1 poate duce la o creştere exponenţială.

Citeste si: Arafat: Dacă spunem că totul se întoarce la normalitatea de înaintea virusului, eu cred că aici comitem o greşeală majoră

Echipa de cercetători a estimat că, până la începutul lunii mai, între 12 şi 15 milioane de oameni din 11 ţări- Austria, Belgia, Marea Britanie, Danemarca, Franţa, Germania, Italia, Norvegia, Spania, Suedia şi Elveţia - au fost infectaţi cu noul coronavirus.

Prin compararea numărului deceselor înregistrate cu cel estimat de ei, dacă măsuri de izolare nu ar fi fost introduse, a rezultat că aproximativ 3,1 milioane de morţi au fost evitate.

Citeste si: Greșeala fatală făcută de iubita lui Gicuţă din Apărători, după ce a fost băgată în portbagaj pentru a-i da foc- kanald.ro

Citeste si: Culiță Sterp aruncă bomba: „Băiatul meu din prima căsătorie!”. Și-a luat prin surprindere toți fanii cu declarația asta- wowbiz.ro

„Măsurarea eficienţei acestor intervenţii este importantă, având în vedere impactul economic şi social, şi poate indica care sunt acţiunile necesare pentru a menţine controlul”, au spus cercetătorii, citează Reuters.

Citeste si: Succes în lupta cu Covid-19! Cercetătorii au descoperit cum pot fi tratate persoanele asimptomatice

Un alt studiu, realizat de cercetători americani, publicat împreună cu cel al ICL în revista Nature, a estimat că măsurile de izolare implementate în China, Coreea de Sud, Italia, Iran, Franţa şi SUA au prevenit sau întârziat în jur de 530 de milioane de cazuri de Covid-19.

Concentrându-se pe analiza în şase ţări, cercetătorii americani au comparat rata de creştere a infecţiilor înainte şi după implementarea a peste 1.700 de politici locale, regionale şi naţionale, menite să încetinească ori să oprească răspândirtea Covid-19.

Ei au descoperit că, fără vreo politică de acest fel, ratele de infectare cu SARS-CoV-2 ar fi crescut cu 68% pe zi în Iran şi în medie cu 38% pe zi în celelalte cinci ţări.

Citeste si: Taxa COVID în România. Câţi bani adaugă patronii de restaurante la notă

La nivel mondial, de la depistarea coronavirusului SARS-CoV-2 în Wuhan (China) la finalul anului trecut, au fost înregistrate peste 7,1 milioane de contaminări şi mai mult de 406.000 de decese, potrivit datelor Johns Hopkins University.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si