Crește prețul la alcool. Câți bani vor trebui să scoată românii din portofele

Preţul băuturilor alcoolice va creşte, în contextul majorării nivelului accizei la alcool şi băuturi alcoolice de la 1 ianuarie 2023.

Author: Laura Macovei marți 10 ianuarie 2023 , 18:02

Crește prețul la alcool. Câți bani vor trebui să scoată românii din portofele

Crește prețul la alcool. Câți bani vor trebui să scoată românii din portofele

[Sursa foto: PixaBay]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Reprezentanţii Spirits România, asociația principalilor producători şi distribuitori de alcool şi băuturi spirtoase din România, susţin că majorarea preţurilor la raft va creşte consumul de băuturi nefiscalizate.

Conform modificărilor aduse de Legea 370/2022 pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr 16/2022, publicată în Monitorul Oficial la 20 decembrie 2022, a fost majorată cu 6% acciza

la alcool şi băuturile alcoolice.

Cu cât va crește preţul la raft al băuturilor spirtoase

Astfel, acciza aplicabilă alcoolului etilic de la 1 ianuarie 2023 este 4,208.86 lei/hl de alcool pur, majorată de la 3,968.38 lei/hl de alcool pur.

Citește și: BNR a decis: Majorarea dobânzii de politică monetară la 7%

Citeste si: Un elev de 16 ani a fost înjunghiat de 5 ori în fața liceului. Ce s-a întâmplat cu agresorul- kanald.ro

Citeste si: Culiță Sterp aruncă bomba: „Băiatul meu din prima căsătorie!”. Și-a luat prin surprindere toți fanii cu declarația asta- wowbiz.ro

Costul materiilor prime şi al materialelor s-a mărit cu valori cuprinse între 30% şi 80%, iar nivelul accizei a fost deja majorat de două ori doar în anul 2022 (1 ianuarie 2022 cu 3,6% şi 1 august 2022 cu 5%), ceea

ce a pus o presiune uriaşă pe costurile de producţie. De la 1 ianuarie 2023 ni se aplică o nouă creştere de 6% a nivelului accizei, ceea ce va determina şi creşterea preţului la raft al băuturilor spirtoase cu concentraţie alcoolică de 40% grade cu minimum 2 lei/litru ”, a declarat Tudor Furir, preşedintele Asociaţiei Spirits Romania, conform Agerpres.

Spirits Romania mai precizează faptul că majorarea accizei nu va duce la încasări bugetare mai mari, deoarece un preţ mai mare va genera o scădere a vânzărilor şi implicit a sumelor de plată la bugetul de stat.

Citește și: Loganul care merge cu apă: un român a reușit să modifice motorul mașinii personale pentru a merge cu apă

Astfel, va creşte consumul de alcool nefiscalizat, iar efectele negative se vor resimţi atât la nivel social, cât și la nivel economic. 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si