VIDEO - Creșterea salariului minim, pe agenda Guvernului Ciucă

Creșterea salariului minim este luată în discuție astăzi de Guvernul Nicolae Ciucă, în cadrul unor consultări cu patronatele și sindicatele din România. Anterior, social-democrații au propus o majorare a salariului minim brut până la 3.000 lei lunar.

Author: Sorin Negru miercuri 16 noiembrie 2022 , 07:53

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Consiliul Naţional Tripartit pentru Dialog Social se reuneşte, miercuri, la Palatul Victoria, pentru a discuta subiectul creșterii salariului minim pe economie începând din ianuarie 2023.

Ce spune premierul Nicolae Ciucă despre noul salariu minim

Premierul Nicolae Ciucă a făcut, marţi, la Parlament, precizări legate de această reuniune. "Mâine (miercuri- n.r.) vom avea o întâlnire tripartită la Guvern şi vom stabili cu partenerii sociali tot ceea ţine de mărirea salariului minim", a afirmat Ciucă, la Parlament.

Citește și: VIDEO- Premierul Nicolae Ciucă vrea creșterea pensiilor cu 15 procente. "Dacă bugetul ne va permite"

Întrebat dacă în salariul minim de 3.000 de lei se vor menţine 200 de lei scutiţi de impozit, Ciucă a spus: "În varianta în care ne oprim la 3.000 de lei, cei 200 de lei vor fi incluşi. Probabil va exista varianta ca angajatorul, voluntar, să asigure 200 de lei, peste 3.000 lei".

Ministrul Muncii: Cel mai probabil,  salariul minim va crește la 3.000 lei

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat, marţi, pe aceeaşi temă, că îşi doreşte ca de la 1 ianuarie să intre în vigoare noua variantă a salariului minim, cel mai probabil de 3.000 de lei, din care 200 de lei să fie scutiţi de impozit, varianta finală urmând însă a fi stabilită în urma discuţiilor cu partenerii sociali, respectiv în coaliţia de guvernare.

Citește și: Guvernul a anunțat că o anumită categorie de români va beneficia de salarii majorate cu până la 50%. Despre cine este vorba

"Cred foarte mult în dialogul cu partenerii sociali, patronate şi sindicate şi mâine, în Consiliul naţional tripartit, avem ca unic subiect salariul minim brut garantat în plată. Sperăm mâine să avem şi o decizie pentru a putea trece la etapa următoare. De la jumătatea anului 2022 am pus la dispoziţia mediului de afaceri o sumă de 200 de lei pe care să o poată asigura ca şi salariu angajaţilor săi, o sumă de 200 de lei unde statul nu percepe nicio taxă. Până acum a fost la decizia angajatorului, acum ne dorim să o introducem în cei 3.000 de lei şi să continuăm această practică şi anume să nu-i taxăm", a declarat Marius Budăi, la Parlament. 

salariu minim

La un salariu minim brut de 2550 de lei, angajatul primește în mână un salariu net de 1524 de lei

[Sursa foto: Unsplash.com]

Cât este în prezent salariul minim în România?

În prezent, salariul minim brut pe țară este de 2.550 lei. Ultima majorare s-a aplicat de la 1 ianuarie 2022, creşterea fiind de 10,9% față de nivelul din 2021.

La un salariu minim brut de 2550 de lei, angajatul primește în mână un salariu net de 1524 de lei, iar firma plătește un cost total salarial (salariul complet) de 2607 lei.

Potrivit ministrului Muncii, aproximativ 10% dintre angajații plătiți cu salariul minim pe economie au beneficiat de 200 de lei în plus, ca urmare a facilității oferite de Guvern. 

De la 1 ianuarie 2022, de majorarea salariului minim brut garantat în plată la 2.550 lei beneficiază circa 1.970.000 de salariați, reprezentând 34,7% din numărul total de salariați activi.

Conform HG nr. 1071 din 2021, valorile salariului minim în România au fost majorate începând cu 1 ianuarie 2022 astfel:

 

  • Salariul net minim: 1.524 de lei
  • Salariul brut minim: 2.550 de lei

 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si