Două pistoale bogat decorate care au aparţinut lui Napoleon Bonaparte până la prima sa abdicare, în 1814, clasate drept "tezaur naţional" în Franţa, au fost vândute la licitaţie pentru 1,69 milioane de euro (inclusiv taxe), a anunţat duminică casa de licitaţii Osenat.

Citește și: Surpriză majoră la alegerile din Franța. Extrema dreaptă, învinsă în ultima clipă

Vândute în preţioasa lor cutie de lemn (scoarţă de nuc, abanos, catifea verde brodată cu aur etc.)

şi cu accesoriile lor, "aceste două pistoale cu percuţie, încrustate cu aur şi argint, reprezentând profilul împăratului", au fost estimate la 1,2- 1,5 milioane de euro, a declarat expertul Jean-Pierre Osenat.

Cu ce preț s-au vândut cele două pistoale cu care Napoleon a încercat să se sinucidă

Cu ce preț s-au vândut cele două pistoale cu care Napoleon a încercat să se sinucidă

[Sursa foto: X / Osenat]

Nu se știe cine a cumpărat "comorile naționale" ale Franței

Casele de licitaţii Osenat şi Rossini, care au organizat licitaţia la Fontainebleau, în apropiere de Paris, nu au dezvăluit nicio informaţie despre cumpărător, dar consideră că vânzarea a fost un succes.

Cele două arme au fost "considerate comori naţionale" de Commission consultative des trésors nationaux, potrivit News.ro.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Imagini tulburătoare cu trupul neînsuflețit al lui Andrei Versace: zăcea într-o baltă de sânge de zile bune- wowbiz.ro

Refuzul de a elibera un certificat de export deschide o perioadă de 30 de luni în care autorităţile franceze pot face o ofertă de cumpărare proprietarului operei, care are dreptul să refuze.

Indiferent de valoarea şi vechimea sa, un bun cultural clasificat drept tezaur naţional nu poate părăsi Franţa decât temporar, cu întoarcere obligatorie, explică site-ul Ministerului Culturii.

"Clasificarea ca tezaur naţional conferă obiectului o valoare incredibilă", a comentat un reprezentant al Osenat.
Napoleon I a comandat special această pereche de pistoale armurierului Louis Marin Gosset.

Bucătarul lui Napoleon a îndepărtat praful de puşcă din pistoale

Pistoalele sunt legate de tentativa sa de sinucidere de la Fontainebleau, în noaptea de 12-13 aprilie 1814, în timpul primei sale abdicări.

"După înfrângerea campaniei franceze, era complet deprimat şi a vrut să se sinucidă cu aceste arme, dar marele său bucătar Caulaincourt (Armand Augustin Louis, marchiz de Caulaincourt, duce de Vicence, 1773-1827) a îndepărtat praful de puşcă".

Citeste si: Ce a transmis Geta Sterp cu privire la persoanele care se jignesc în mediul online. „Cât de multe rabdă Dumnezeu!”- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO. Gestul controversat făcut de Sânziana Negru la Electric Castle 2024 Sper sa fie trasă la răspundere pentru acest comportament- radioimpuls.ro

"Napoleon a luat apoi nişte otravă, dar a vomitat-o şi nu a murit", a declarat Osenat conform sursei citate.

"Împăratul a dăruit apoi cele două pistoale şi o sabie lui Caulaincourt în memoria loialităţii sale în acele zile. Ele au rămas de atunci la familia sa, care a decis să se despartă de ele", a adăugat expertul.

În noiembrie, celebrul bicorn al împăratului, negru cu cocardă roşie, albă şi albastră, a fost vândut pentru 1,932 milioane de euro (inclusiv costurile), un record mondial.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si