Cum să întreții o centrală termică la bloc. Orice greșeală te poate costa scump!

Utilizarea centralei termice de apartament înseamnă în primul rând anumite criterii de bază pentru a nu îngreuna funcționarea echipamentului de încălzire. Iată ce trebuie să faci pentru a întreține cu ușurință o centrală termică la bloc.

Author: Alina Raducu marți 26 ianuarie 2021 , 18:05

Cum să întreții o centrală termică la bloc. Orice greșeală te poate costa scump!
Cum să întreții o centrală termică la bloc. Orice greșeală te poate costa scump!
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Se recomandă ca centrala să nu fie scoasă din priză, chiar dacă proprietarii sunt plecați din casă pentru o perioadă mai lungă de timp. Scoaterea din priză blochează funcția anti-îngheț, lucru care poate compromite funcția de încălzire pe timp de iarnă și funcția anti-blocare pe timp de vară.

O variantă sugerată este setarea temperaturii în jur de 18 – 20 de grade iarna și activarea modului „soare” pe timp de vară.

Greșelile pe care românii le fac pe timp de vară la o centrală termică

Pe timp de vară centralele termice nu sunt utilizate le capacitate maximă, precum în timpul iernii, există anumite reguli foarte importante pentru a evita compromiterea sistemului. În timpul verii, specialiștii recomandă pornirea o data pe lună a funcției de încălzire pentru a evita blocarea servomotorului care comută de pe apă caldă menajeră pe încălzire.

O altă regulă ar fi achiziția de accesorii pentru a controla temperatura interioară, termostatele, cronotermostatele cu funcții de programare a temperaturilor de zi și de noapte, dar și sonde de exterior. Totodată, instalarea acestor accesorii de termoreglare ajută la o mai bună funcționare a centralei, dar și la asigurarea unui randament ridicat.

Unii specialiștii recomandă o setarea a temperaturii prea mari la funcționarea centralei, așa cum fac mulți utilizatori români.

Se recomandă astfel reglarea temperaturilor la 18-19 grade pe perioada de vacanță, la 20 de grade pe timp de noapte și la 23 de grade pe timp de zi.

O altă recomandare este legată de lipsa filtrelor magnetice pentru agentul termic. Lipsa instalațiilor de dedurizare sau a filtrelor anticalcar este un alt aspect ce trebuie luat în considerare. Ele sunt utilizate pentru a preîntâmpina probleme ce pot apărea ca urmare a depunerilor de calcar, un aspect foarte frecvent în România, din cauza durității apei din coloanele învechite.

Cum să întreții o centrală termică la bloc. Orice greșeală te poate costa scump!
Cum să întreții o centrală termică la bloc. Orice greșeală te poate costa scump!

Citeste si: Vine dezastrul pentru cei care n-au centrale termice de apartament

Cum se foloseste centrala termică pe timp de iarnă?

Pe timpul iernii, utilizatorii fac fac mai multe greșeli în ceea ce privește centrala termică, care îi pot costa mult și care pot afecta modul de funcționare a echipamentului de încălzire. Așadar, lipsa verificării atente a centralei și a instalației termice este o greșală întâlnită.

Revizia centralei termice înainte de instalarea frigului este vitală pentru a detecta și a corecta anumite disfuncționalități.

Totodată, trebuie verificată presiunea din instalație și corectarea la o valoare cuprinsă între 1,5 bar – 2 bar. Aceasta este recomandată ca măsură de prevenire a presiunilor prea ridicate în instalație. Luați în considerare și robineții cu cap termostat ce pot corecta diferențele de temperatură. Dacă există diferențe mari de temperatură între camerele casei, este necesară instalarea unor astfel de robineți care ajută la ajustarea termică a încăperilor pentru o distribuție mai echilibrată a

căldurii.

Unul dintre cei mai importanți pași de respectat este și verificarea tehnică periodică din doi în doi ani (VTP). Acest VTP este asigurat de o firmă de service cu autorizaţie ISCIR specifică. VTP-ul acoperă verificarea dispozitivelor de control, de reglare şi siguranţă a gazelor arse, dar și reglarea instalaţiei de ardere şi menţinerea condiţiilor iniţiale de instalare.

Citeste si: Care sunt intervalele de timp la care se fac reviziile unei centrale termice


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Prognoza meteo ANM pentru LUNI, 20 septembrie 2021. Vremea se mentine racoroasa in mare... Prognoza meteo ANM pentru LUNI, 20 septembrie 2021. Vremea se mentine racoroasa in mare parte a tarii!
spotmedia.ro
Iohannis a mers la golf și Internetul s-a umplut de ironii (Galerie foto) Iohannis a mers la golf și Internetul s-a umplut de ironii (Galerie foto)
spotmedia.ro
După o lună, Clotilde Armand răspunde la întrebarea cât timp a fost în concediu în... După o lună, Clotilde Armand răspunde la întrebarea cât timp a fost în concediu în starea de alertă: 17 zile din 30
b1.ro
Horoscop Alina Bădic pentru săptămâna 19 septembrie – 25 septembrie.  Fecioarele care... Horoscop Alina Bădic pentru săptămâna 19 septembrie – 25 septembrie. Fecioarele care au avut încurcături financiare vor avea o săptămână foarte bună
infoactual.ro
Urmează 13 ani cruciali. Carmen Harra: În calendarul mayaş se spune că e sfârşitul lumii Urmează 13 ani cruciali. Carmen Harra: În calendarul mayaş se spune că e sfârşitul lumii
infoactual.ro
Ce spune Cartea Sfântă despre APOCALIPSĂ: Oamenii își vor da sufletul de groază. Vor fi... Ce spune Cartea Sfântă despre APOCALIPSĂ: Oamenii își vor da sufletul de groază. Vor fi semne în soare, în lună și în stele
evz.ro
E DESCOPERIREA momentului! O plantă din care se face vin are eficiență maximă... E DESCOPERIREA momentului! O plantă din care se face vin are eficiență maximă anti-coronavirus
doctorulzilei.ro
Tratamentul care salvează viața celor cu accident vascular cerebral. Dizolvă cheagul de... Tratamentul care salvează viața celor cu accident vascular cerebral. Dizolvă cheagul de sânge și restabilește circulația
romaniatv.net
Ce tragedie. Muzica uşoară românească este în doliu, s-a stins o STEA Ce tragedie. Muzica uşoară românească este în doliu, s-a stins o STEA
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si