Autorităţile austriece au pornit recent o campanie de conștientizare prin care doresc să îşi pregătească cetăţenii pentru o eventuală pană de curent catastrofală, la nivel european, despre care spun că nu se pune problema dacă va avea loc, ci când se va întâmpla.

România, însă, nu a luat în calcul o pană masivă de curent atunci când a realizat diverse planuri de acţiune în caz de dezastre.

În Austria au apărut postere pe străzi care fac apel la pregătire în caz că „totul se opreşte” avertizând că asta înseamnă că serviciile bancare, semafoarele, computerele, telefoanele şi internetul nu vor mai fi funcţionale.

De asemenea, Austria ia acest scenariu atât de în serios încât, începând cu 2025, o sută din principalele sale baze militare vor fi dotate cu depozite de carburanţi, apă şi alimentele şi vor deveni independente din punct de vedere energetic.

Cum să fii pregătit pentru o pană de curent de câteva zile

În caz de o pană de curent, cel mai important lucru ar fi sa ne păstrăm calmul și să ne folosim de lucrurile necesare în această situație. În primul rând, nu ar trebui să vă lipsească din casă: alimente, băuturi şi medicamente esenţiale timp de cel puţin 10 zile. O cămară bine aprovizionată este întotdeauna o soluție în această situație.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

La o eventuală pană de curent, ar mai trebui să fiți pregătiți și cu o  trusă completă de supravieţuire din care nu trebuie să lipseacă un radio cu baterii, o lanternă, apă de băut (2 litri de persoană pe zi; 3-5

zile), băuturi, ceai, cafea, mâncare durabilă pentru două săptămâni (paste, orez, conserve), medicaţie esenţială pentru două săptămâni, trusă de prim ajutor şi articole de toaletă. Și nu în ultimul rând, maşina personală să aibă rezervorul măcar pe jumătate plin, pentru că nici benzinăriile nu ar funcţiona. 

Cum să te pregătești pentru o eventuală pană de curent

Cum să te pregătești pentru o eventuală pană de curent

[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Ce înseamnă blackout, fenomenul care sperie întreaga Europă?

Lista obiectelor pe care ar trebui să le ai în casă și care te vor ajuta în cazul unei pene de curent

In cazul unei pene de curent ar trebui sa ai in casa alimente care nu se strica foarte usor, produse de igiena, apa si surse de informare pe baterii, cum ar fi radio. 

Lista cu lucrurile de care am avea nevoie in cazul unei pene de curent:

  • Radio cu baterii
  • Lanterne cu alimentare prin baterii
  • lumanari
  • stingatoare de incendiu:
  • apa, minim 2 litri de persoana, ceai, cafea
  • pastile
  • bani cash
  • trusa de prim ajutor
  • mancare ce nu se strica, precum conservele
  • produse de igiena
  • jocuri de societate
  • paturi, saci de dormit, haine groase
  • masina sa fie alimentata mai mult de jumatate, in caz de urgenta poti folosi radio-ul acesteia
  • baterii externe pentru mentinerea telefoanelor incarcate cat mai mult posibil
  • generatoare de curent 

Citeste si: Ministerul Apărării Naționale (MApN) a anunțat că spitalele militare din București și Pitești cresc capacitatea de combatere a COVID-19

Citeste si: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”- kfetele.ro

Citeste si: Descoperirea macabră în Timiș. Un tânăr de 24 de ani, gasit mort pe un câmp. Ar fi fost împuşcat în gât- radioimpuls.ro

Unele dintre aceste solutii se refera doar la pene de curent de cateva ore, pe când ce altele se refera la pene de curent de pana la cateva zile sau saptamani. Totodată, ar trebui să vă gândiți strict la ceea ce ați avea dumneavostră nevoie în astfel de situații critice, mancare pentru animalele de companie si alte produse in functie de nevoile fiecaruia.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si