Iată ce trebuie să faci ca să te ferești corect de fulgere dacă te-a prins furtuna în spațiu deschis!

Furtunile însoțite de fulgere sunt fenomene naturale spectaculoase, dar și periculoase. În cazul în care te surprinde o furtună în spațiu deschis, este esențial să știi cum să te protejezi pentru a minimiza riscul de a fi lovit de un fulger. 

Cum te ferești corect de fulgere: Sfaturi esențiale

Deși fulgerele sunt periculoase, respectarea acestor sfaturi îți poate salva viața în cazul în care te prinde furtuna în spațiu deschis. Fii precaut și pregătit, astfel încât să te poți proteja eficient în fața acestui fenomen natural impredictibil și potent periculos.

Iată câteva sfaturi esențiale pentru a te feri corect de fulgere în astfel de situații:

Evită locurile înalte 

Un fulger tinde să lovească punctele cele mai înalte dintr-o zonă deschisă. Dacă te afli într-un câmp sau pe un deal, îndepărtează-te de copaci solitari, de stâlpi, de turnuri sau orice alt loc înalt. De asemenea, evită să fii tu însuți cel mai înalt punct din acel loc

Ghemuiește-te la pământ

Dacă nu există adăpost în apropiere, cea mai bună poziție pentru a minimiza riscul este să te ghemuiești la pământ.

Stai pe vine, cu picioarele lipite și capul lăsat înainte, acoperindu-ți urechile cu mâinile. Aceasta poziție reduce suprafața corpului expusă și minimizează contactul cu solul.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: O femeie face bani depistându-i pe bărbații care își înșală partenerele. Ce face un „tester de fidelitate” și cât câștigă pe lună- antena3.ro

Citeste si: ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum a fost posibil ca pilotul de parapantă să cadă din aer, când zbura cu o turistă, lângă Brașov- wowbiz.ro

Citește și: VIDEO Furtuna din Capitală a lăsat prăpăd în urma ei! Străzile s-au transformat în lacuri

Îndepărtează-te de apa

Apa este un bun conductor de electricitate, astfel că trebuie să te îndepărtezi de lacuri, râuri, piscine sau chiar bălți. Chiar și o cantitate mică de apă poate conduce electricitatea pe distanțe mari.

Evită obiectele metalice

Metalul atrage fulgerele, așa că este esențial să te îndepărtezi de orice obiect metalic, inclusiv garduri, unelte sau echipamente din metal. Dacă ai asupra ta obiecte metalice, cum ar fi bijuterii sau chei, pune-le deoparte până trece furtuna.

Caută adăpost adecvat

Dacă există posibilitatea, caută un adăpost sigur. Cele mai sigure locuri sunt clădirile solide sau un vehicul cu acoperiș metalic. În cazul în care te afli într-o mașină, închide ferestrele și evită să atingi suprafețele metalice din interior.

Citește și: VIDEO Sute de rachete antigrindină, lansate într-o săptămână! Ce restricții spun specialiștii că ar exista?

Evită utilizarea echipamentelor electronice

Echipamentele electronice, cum ar fi telefoanele mobile, pot atrage fulgerele. Dacă este posibil, oprește-le și evită să le folosești până când furtuna trece. De asemenea, evită să stai lângă echipamente electrice fixe sau prize dacă ești adăpostit într-o clădire.

Citeste si: Veste importantă pentru femei! Cine sunt pensionarele care trebuie să se prezinte la casele teritoriale de pensii- kfetele.ro

Citeste si: Regele Charles, acuzat de genocid de o senatoare indigenă în timpul vizitei oficiale în Australia: „Ne-aţi distrus pământul”- radioimpuls.ro

Citeste si: Ce s-a întâmplat cu vedeta care a decis să „păstreze tumoarea” după ce a aflat că are cancer. A refuzat operația- antena3.ro

Cum te ferești corect de fulgere

Cum te ferești corect de fulgere

[Sursa foto: Profimedia]

Menține distanța față de alte persoane

Dacă te afli în grup, distanțați-vă la cel puțin 3-4 metri unul de celălalt. În acest fel, dacă un fulger lovește solul în apropiere, riscul ca energia să se transmită de la o persoană la alta este redus.

Fii atent la semnele furtunii

Monitorizează semnele care indică apropierea unei furtuni: cerul întunecat, fulgerele la distanță, sunetul tunetelor. Dacă observi astfel de semne, începe să cauți un adăpost înainte ca furtuna să ajungă în zona ta.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si