Cutremurul de 5,7 grade produs marți după-amiază a avut până în prezent peste 300 replici, arată datele publicate de INFP. Cea mai mare replică s-a produs joi, 16 februarie, la ora 03:07 şi a avut magnitudinea de 4,2 ML, intensitatea macroseismică epicentrală IV.

Peste 300 de replici

Numai în noaptea de miercuri spre joi, s-au produs cinci replici care au depăşit magnitudinea 3.

”În urma cutremurului cu magnitudinea de 5.7 ML (5.5 Mw), produs în zona seimică Gorj, Oltenia, în data de 14.02.2023, s-au produs în cursul nopţii de ieri 5 replici cu magnitudine ≥ 3 ML. Cea mai mare replică s-a produs la ora 03:07:06 (16.02.2023) la o adâncime de 10,8 km şi a avut magnitudinea de 4.2 ML, intensitatea macroseismică epicentrală IV”, a transmis, joi, INFP.

Citește și: Cutremur în România. Un seism de 4,2 grade s-a produs noaptea trecută

Sursa citată a precizat că, până în prezent, s-au înregistrat în total 315 replici ale seismului.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Scenariul NATO pentru război cu Rusia în 2027. Care ar fi primele țări invadate de ruși- antena3.ro

Citeste si: Animalele care nu vor mai putea fi ucise. Fermele se vor închide. Angajații trebuie să își găsească alt loc de muncă- wowbiz.ro

Citește și: Autoritățile sunt în alertă. În caz de cutremur puternic, 1 din 3 spitale din București ar fi afectate grav

Specialiştii INFP au explicat că astfel de replici se vor mai produce câteva zile, dar ele scad, de obicei, în intensitate. Potrivit INFP, un cutremur de mare intensitate produs în 2013 în judeţul Galaţi a avut peste o mie de replici în perioada imediat următoare. 

Cutremurul de 5,7 grade din Gorj a fost cel mai mare seism produs vreodată în zonă

Seismul cu magnitudine 5,7 din județul Gorj a fost cel mai mare produs vreodată în zona respectivă. Seismul a fost urmat, până miercuri după-amiază, de peste 160 de replici, au anunțat reprezentanții Institutului Național pentru Fizica Pământului.

Citește și: VIDEO- Salvatorii români s-au întors acasă din Turcia. Mesajul transmis de premierul Nicolae Ciucă

Tot în județul Gorj, luni s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 5,2 grade- urmat de 16 replici- la o adâncime de doar 13,2 kilometri. Seismul s-a simțit în mai multe județe, precum Timiş, Arad, Sibiu, Dolj, dar și în Serbia și în Bulgaria.

În urma cutremurelor din Gorj, reprezentanții INFP au avut mai multe ieșiri publice în care au subliniat că nu se pot face predicții ale cutremurelor.

Citește și: Cutremur în Asia. Seismul a avut 6,1 grade și s-a produs în zona Cercului de Foc al Pacificului

Conform reprezentanților INFP, vor fi montate trei staţii seismice care vor completa actuala reţea cu date pentru a analiza mai mult fenomenul din Gorj. De asemenea, vor fi inslatate cinci staţii GPS totale. Cu aceste stații de GPS se vor monitoriza mișcările de deplasare a faliilor.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si