Dăncilă anunţă adoptarea proiectului de modificare a OUG 7 pe legile justiţiei, în pofida avizului negativ al CSM

Premierul a anunţat adoptarea proiectului pentru modificarea OUG 7 pe legile justiţiei.

Author: E. V. marți 05 martie 2019 , 14:33

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, în debutul şedinţei de Guvern de marţi, adoptarea proiectului pentru modificarea OUG 7 pe legile justiţiei, în ciuda avizului consultativ negativ al CSM.

„Aprobăm în şedinţa de astăzi (marţi – n.r.) soluţiile convenite cu reprezentanţii CSM şi ai asociaţiilor profesionale din domeniul juridic, în cadrul discuţiilor pe care le-am purtat săptămâna trecută.

Noile prevederi reflectă propunerile magistraţilor cu privire la principiul separării carierelor judecătorilor şi procurorilor, delegarea procurorilor în funcţii de conducere şi la promovarea în funcţiile de conducere a parchetelor pentru care numirea se face de către preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei. De asemenea, luăm măsuri şi pentru salarizarea corespunzătoare a specialiştilor IT care lucrează în sistemul judiciar. Începând că această lună toţi specialiştii IT care lucrează în justiţie vor benefica de aceleaşi drepturi salariale”, a declarat Viorica Dăncilă, la începutul şedinţei de marţi a Executivului.

„După cum ştiţi acest act normativ a fost transmis Consiliului Superior al Magistraturii săptămâna trecută pentru consultare şi avizare.

Aşa cum am spus, Guvernul României rămâne deschis dialogului constructiv pentru soluţionarea oricăror neclarităţi, astfel încât sistemul judiciar să funcţioneze corect, cu respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor. În urma discuţiei pe care am avut-o am transpus în acest act normativ toate prevederile susţinute de cei care au participat la acea şedinţă. Domnule ministrul Toader, vă rog, să explicaţi în detaliu la finalul şedinţei de Guvern toate aceste reglementări”, a completat premierul, scrie Mediafax. 

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a avizat negativ, marţi, proiectul de modificare a OUG 7/2019 pe legile justiţiei. Avizul Consiliului este unul consultativ.

Reprezentanţii CSM au precizat că motivarea avizului negativ este dată în sensul menţinerii poziţiei consecvente a Consiliului, în acord cu hotărârea anterioară a Plenului şi cu propunerea anterioară a CSM, de abrogare a tuturor dispoziţiilor care exced propunerilor formulate de Consiliu.

 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si