De când putem face testarea Covid-19 în farmacii. Ordinul Ministerului Sănătății a fost adoptat

De când putem face testarea Covid-19 în farmacii. Toți românii care au cea mai mică suspiciune de infecție COVID sau au minime simptome vor putea să-și facă acest test într-un mod simplu, în farmacie, fără să aștepte foarte mult rezultatul.

Wednesday 07 April 2021 , 16:11

Testarea pentru Covid-19 în farmacii este prevăzută într-o Ordonanță de Urgență adoptată de Guvern și într-un proiect de Ordin al Ministerului Sănătății, publicat în transparență decizională.[Sursa foto: Facebook / Rovaccinare]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

De când începe testarea COVID-19 în farmacii

Testarea pentru coronavirus în farmacii ar putea să înceapă într-o săptămână, în această perioadă fiind făcut instructajul farmaciștilor, după cum a precizat zilele trecute secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andreea Moldovan.

Andreea Moldovan a precizat că testarea rapidă în farmacii va fi făcută în România „cât de curând”. „Probabil”, a răspuns ea, întrebată dacă ar putea fi vorba de un termen de o săptămână.

Citeste si: Andreea Moldovan, de la Ministerul Sănătății: "Două săptămâni de carantină ar face minuni"

Secretarul de stat a precizat că este important ca testarea să fie făcută corect pentru a nu afecta rezultatele. „A fost o situație care mi s-a părut sugestivă, un mic focar de infecție pentru care s-a recoltat acest test antigen rapid... Este foarte important ca cei care recoltează aceste teste să o știe face și să facă așa cum trebuie”, a spus Andreea Moldovan la Digi24.

Cât va costa un test de coronavirus în farmacii

Potrivit Ordinului adoptat săptămâna trecută de Ministerul Sănătății, kiturile de testare vor fi livrate gratuit, iar farmaciile își vor putea fixa un cost de testare.

Oficialii guvernamentali consideră că acest cost „va fi competitiv și rezonabil”. În prezent, dacă vrei să cumperi un test de salivă sau un test nasofaringian, prețurile încep de la 50 de lei și pot ajunge la 90-100 lei. 

Din momentul în care testarea rapidă se va face de către farmaciști, costul perceput va acoperi serviciul de testare și nu kitul, acesta din urmă fiind subvenționat de stat.

Citeste si: Bilanț coronavirus, 7 aprilie 2021. Câte decese au fost înregistrate în ultima zi

Cazurile pozitive vor fi raportate la DSP

Proiectul a pornit din colaborarea cu Colegiul Farmaciștilor și cu mai multe asociații de farmacii din țară, în colaborare cu Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România și Ministerul Sănătății.

Testarea pentru Covid-19 în farmacii este prevăzută într-o Ordonanță de Urgență adoptată de Guvern și într-un proiect de Ordin al Ministerului Sănătății, publicat în transparență decizională.

Farmaciile comunitare/oficinele comunitare rurale pot stabili intervale orare în cadrul orarului de funcționare al unității farmaceutice respective, în care să se desfașoare activitatea de testare rapidă antigenică pentru diagnosticarea infecției cu SARS-COV-2, cu condiția ca acestea să fie anunțate prin e-mail Direcțiilor de sănătate publice județene, respectiv a municipiului București și Colegiilor Farmaciștilor Județene și respectiv al municipiului București.

Orarul de testare trebuie afișat la loc vizibil în vitrina unitatii farmaceutice sau pe ușa de la intrare a acesteia, se precizează în doceumentul guvernamental.

Proiectul de Ordinul al Ministerului Sănătății prevede transmiterea datelor către DSP:

În urma efectuării testării rapide antigenice pentru diagnosticarea infecției cu SARS-COV-2, farmaciile comunitare/oficinele comunitare rurale emit un buletin de testare, care va conține minim următoarele elemente,:
a) Denumirea societății comerciale în structura căreia funcționează farmacia comunitară/oficina comunitară rurală, care a efectuat testarea cu teste rapide antigen pentru diagnosticarea infecției cu coronavirusul SARS-COV-2;
b) Numele, prenumele, domiciliul/ reședința persoanei testate.
c) Rezultatul testării: pozitiv/ negativ
d) Numele, prenumele persoanei care a efectuat testarea.
e) Data efectuării testului şi semnătura persoanei.


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Ionuț a cedat! Concurentul a izbucnit în lacrimi în fața tuturor. Ce se întâmplă între... Ionuț a cedat! Concurentul a izbucnit în lacrimi în fața tuturor. Ce se întâmplă între el și Larisa: Nu crezi tot ceea ce s-a întâmplat între noi. Au ajuns la final?
kfetele.ro
Ce notă a luat la BAC iubita lui Liviu Vârciu: „Pe vremea când nu aveam laptop sau... Ce notă a luat la BAC iubita lui Liviu Vârciu: „Pe vremea când nu aveam laptop sau internet nelimitat”
spotmedia.ro
Nasul electronic a dat verdictul: Care este legătura între cum miroși și prietenii pe... Nasul electronic a dat verdictul: Care este legătura între cum miroși și prietenii pe care îi ai
spotmedia.ro
A fost descoperită cea mai mare bacterie din lume. E un Everest printre suratele sale A fost descoperită cea mai mare bacterie din lume. E un Everest printre suratele sale
b1.ro
Vladimir Putin ar putea fi înlăturat de la putere de propriul anturaj. Cine țintește... Vladimir Putin ar putea fi înlăturat de la putere de propriul anturaj. Cine țintește locul președintelui rus
ziareonline.ro
Avocado, darul lui Dumnezeu pentru femei Avocado, darul lui Dumnezeu pentru femei
infoactual.ro
Europarlamentarul liberal Rareş Bogdan renunță la scandalul din coaliție, stabilitatea... Europarlamentarul liberal Rareş Bogdan renunță la scandalul din coaliție, stabilitatea este mai importantă acum
evz.ro
Românii, sfătuiți să se împrumute. Vin vremuri crâncene Românii, sfătuiți să se împrumute. Vin vremuri crâncene
doctorulzilei.net
Mihaela Bilic: ”Întoarceți-vă la unt și untură. Cât despre ulei…” Mihaela Bilic: ”Întoarceți-vă la unt și untură. Cât despre ulei…”
romaniatv.ro
VIDEO Tren deraiat după coliziunea cu o basculantă. Sunt morţi şi răniţi, iar... VIDEO Tren deraiat după coliziunea cu o basculantă. Sunt morţi şi răniţi, iar circulaţia este blocată total
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si