De ce nu a fost niciodată Prinţul Paul recunoscut ca rudă de Regele Mihai! Adevărul despre relaţia dintre cei doi

Regele Mihai nu a vrut să vorbească de prea multe ori despre Prinţul Paul, evitând de multe ori subiectele legate de nepotul său nelegitim.

C.L., luni 17 decembrie 2018 , 20:24

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Între cel care îşi spune Prinţul Paul, deşi nu are grad nobiliar oferit de Casa Regală a României, şi ceilalţi descendenţi ai Regelui Carol al II-lea, relaţiile au fost mereu tensionate. Mai ales, că în lupta pentru nume, dar şi pentru avere, cel care în acte s-a numit până la un moment dat Paul Lambrino, a apelat şi la justiţie.

Într-un interviu mai vechi, Regele Mihai a acceptat să povestească de ce nu a vrut niciodată să-l recunoască pe Paul Lambrino şi pe tatăl său ca făcând parte din familie,

deşi Mircea Grigore Lambrino şi Regele Mihai au fost fraţi de tată.

”În statutul familiei domnitoare este stipulat în mod clar faptul că nici un membru al Familiei Regale nu are dreptul de a se căsători fără permisiunea Regelui. La acea vreme, bunicul meu, Regele Ferdinand, era şeful familiei. El nu şi-a dat consimţământul pentru căsătoria dintre tatăl meu şi Zizi Lambrino. Conform legilor române, această căsătorie era, deci, nulă şi neavenită. V-am spus adineauri că anularea căsătoriei a fost făcută ”sub presiune politică”… Ca să fiu sincer, în ce mă priveşte, nu cred deloc că lucrurile au stat aşa. Adevărul este că tatăl meu se plictisise de-acum de Zizi Lambrino şi că nu ţinea la copil. Zizi Lambrino a trăit după aceea la Paris, cred, unde statul român îi plătea o pensie.

A murit în 1953”, a declarat Regele Mihai, care a explicat şi de ce nu poate avea o relaţie cu aceste rude.


 

”Dacă ei ar fost oameni simpli, liniştiţi, de ce nu? Eu consider, însă, că s-au comportat rău. După moartea tatălui meu, ei au solicitat printr-un tribunal francez dreptul a purta numele nostru, drept care le-a fost recunoscut.

Or, nici un tribunal străin nu poate să îşi aroge astfel de prerogative, care aparţin în exclusivitate Ministerului Regal (s.m.). Membrii familiei Lambrino nu s-au oprit aici, adăugându-şi la numele lor titlul de principi ai României, ceea ce este culmea. Nu ”devii” prinţ sau prinţesă a României, te ”naşti” sau nu aşa. Aşa ceva nu se poate face oricum. Susţin în continuare că persoana care astăzi se prezintă sub numele prinţul Paul de Hohenzollern-România nu este decât… domnul Lambrino (…) După părerea mea, el nu constituie o ameninţare serioasă.
Atât timp cât ne lasă în pace, vom proceda la fel în ceea ce îl priveşte”
, spunea în urmă cu mai mulţi ani, Regele Mihai.

Povestea relaţiei de rudenie dintre Regele Mihai şi Prinţul Paul

În anul 1918, pe când se afla pe front, în Primul Război Mondial, Carol al II- lea, care atunci era doar prinţ, a dezertat, pentru a se căsători cu Ioana Maria Valentina Lambrino, cunoscută ca ”Zizi“ Lambrino, fiica unui general român. 

Carol al II-lea şi Zizi Lambrino au fugit la Odessa, unde cei doi s-au căsătorit fără a avea aprobarea Casei Regale. Ceremonia a fost oficiată în Catedrala Ortodoxă Pokrovska. Un an mai târziu, în 1919, această căsătorie, pe care Casa Regală a României a considerat-o ilegitimă, a fost anulată printr-o sentinţă pronunţată de Tribunalul Ilfov. În ciuda acelei sentinţe, relaţia celor doi a continuat, iar în august 1920 s-a născut Mircea Gregor Carol Lambrino.
Apoi, după divorţul impus de Casa Regală, Carol al II-lea a cunoscut-o, în cursul unei croaziere în jurul lumii, pe principesa Elena a Greciei, cu care s-a căsătorit în martie 1921. Ulterior, cuplul regal a avut un copil, viitorul Rege Mihai.
 


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Culiță Sterp a cedat nervos la Survivor România 2021! A fost căutat de poliție peste... Culiță Sterp a cedat nervos la Survivor România 2021! A fost căutat de poliție peste tot. Ce s-a întâmplat?
spotmedia.ro
Parcul Izvor, de lângă Parlament, este plin de gunoaie. După ce că e lipsit de pază,... Parcul Izvor, de lângă Parlament, este plin de gunoaie. După ce că e lipsit de pază, nimeni n-a venit să-l curețe (Galerie Foto)
spotmedia.ro
Dan Dungaciu: Nimănui nu-i trece prin minte să înceapă un război, cu atât mai puțin la... Dan Dungaciu: Nimănui nu-i trece prin minte să înceapă un război, cu atât mai puțin la Marea Neagră
b1.ro
Doliu în fotbalul românesc: a murit un fost campion! Doliu în fotbalul românesc: a murit un fost campion!
infoactual.ro
Tabloul în care Regina Elisabeta a II-a va rămâne scris în istorie. Fotografia a... Tabloul în care Regina Elisabeta a II-a va rămâne scris în istorie. Fotografia a impresionat o lume întreagă
infoactual.ro
CTP, ironii la adresa lui Vlad Voiculescu: „Eu nu văd decât eforturi din partea lui de... CTP, ironii la adresa lui Vlad Voiculescu: „Eu nu văd decât eforturi din partea lui de a face mult rău”
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si