De ce nu este bine să speli duminica? Răspunsul preoților!
De ce nu este bine să speli Duminica? De cele mai multe ori întrebarea care stă pe buzele gospodinelor este „se spală astăzi?”. Iată de ce nu este bine să speli în zilele de duminică!
De ce nu este bine să speli Duminica? Fie că este vorba de sărbători cu cruce roșie, neagră sau zile de duminică, în unele zile nu este bine să fie spălate rufe.
Motivul pentru care nu se spală rufe duminica este importanța sărbătoririi zilei de odihnă, respectiv a șaptea zi a săptămânii, în care nu trebuie să se facă nicio muncă.
Această poruncă apare în cele zece porunci date de Dumnezeu lui Moise pe Muntele Sinai și reprezintă o cerință importantă pentru evreii din vechime și creștinii din zilele noastre. Ideea de odihnă este foarte importantă în religia creștină și este văzută ca o modalitate de a-ți aminti de Dumnezeu și de a-ți restabili relația cu El.
Astfel, respectarea zilei de odihnă este o poruncă importantă din Biblie care are multiple beneficii pentru sănătatea noastră spirituală și fizică.
Citește și: Înălțarea Domnului 2023: Tradiția care îți aduce noroc și sănătate
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Preoții spun ca in zilele de duminica sau in orice alta zi de sărbătoare, este important pentru creștinii ortodocși sa se ducă la biserică și să se dedice activităților spirituale și religioase, precum participarea la slujbe si rugăciuni.
În aceste zile, este recomandat să evitam îndeletnicirile care pot fi considerate profane sau care nu sunt necesare pentru întreținerea familiei, cum ar fi gătitul sau hrănitul animalelor.
De asemenea, este indicat sa ne abținem de la spălatul hainelor sau altor activități care ar putea fi amânate pentru o altă zi.Exista multe superstiții legate de spălatul hainelor, care variază în funcție de cultura și tradiție. Se spune că spălarea hainelor in anumite zile sau perioade poate aduce ghinion sau probleme sufletești. Aceasta poate fi legata de anumite evenimente sau sărbători, precum Vinerea Mare sau Anul Nou chinezesc, sau poate fi legata de anumite luni sau zile ale săptămânii.
În unele țări europene se crede că persoanele care spală în Vinerea Mare vor avea ghinion sau chiar vor muri. In China, spălarea hainelor in primele doua zile ale Anului Nou este evitata pentru a nu deranja zeul apei si pentru a evita ghinionul.
În tradițiile populare românești, se spune că cine muncește duminica atrage focul asupra casei sale. Acesta este un obicei vechi care se bazează pe ideea că duminica este ziua de odihnă și de închinare, iar munca trebuie evitată pentru a nu avea ghinion și nefericire asupra casei și familiei.
Există obiceiul de a nu spăla rufele în zilele de sărbătoare însemnate cu cruce roșie în calendar, în prima săptămână de după Paști, în următoarele 6 joi de după Paști, în Joia și în Vinerea Mare.
Citește și: Moșii de vară 2023: Ce nu se dă de pomană în Sâmbata Morților? Tradiții românești