Moșii de vară 2023. Moșii de vară se sărbătoresc pe data de 3 iunie 2023!

Tradiții și obiceiuri de Moșii de vară 2023

Moșii de vară 2023: Ce nu se dă de pomană în Sâmbata Morților? Tradiții românești

Moșii de vară 2023: Ce nu se dă de pomană în Sâmbata Morților? Tradiții românești

Credincioșii vin la slujbă cu pachețele și colivă. Acestea sunt sfințite de preot, iar mai apoi sunt împărțite oamenilor nevoiași.

La slujba din Sâmbăta Morților, preoții săvârșesc Sfânta Liturghie și se roagă, citind numele tuturor morților trecuți în pomelnice.

De asemenea, după slujbă, oamenii merg la mormintele celor dragi și aprind lumânări, dau cu tămâie și aduc flori.

Datul de pomană în Sâmbăta Morților este unul dintre cele mai importante obiceiuri ale acestei zile. Așadar, creștinii duc la biserică colivă, colac, sticlă cu vin, dar și pachete cu plăcinte, brânzeturi, piftie, carne, sarmale, mere şi alte fructe (în funcție de posibilitățile fiecăruia).

Această sărbătoare este una dintre cele mai importante sărbători religioase și culturale din România și este marcată prin diverse tradiții și obiceiuri.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Betty Salam rupe tăcerea după ce s-a spus că și-ar fi înșelat soțul cu Iuly Neamțu! Cum comentează zvonurile despărțirii de Cătălin Vișănescu: „Da, sunt om! Și eu am probleme”- wowbiz.ro

Moșii de vară 2023: Ce nu se dă de pomană în Sâmbata Morților? Tradiții românești

Moșii de vară 2023: Ce nu se dă de pomană în Sâmbata Morților? Tradiții românești

În această zi, oamenii merg la cimitir să își pomenească morții și să le aprindă lumânări și candele. De asemenea, se spală mormintele, se aduc flori și se aprind lumânări, iar preotul oficiază slujba religioasă.

Tot în această zi, se obișnuiește ca oamenii să facă prăjituri speciale, numite colaci sau pâine de Moșii. Acestea sunt făcute dintr-un aluat simplu, împletit în formă de coroniță sau în formă de pâine rotundă și sunt presărate cu semințe de mac sau cu nuci.

Citește și: Calendar ortodox 7 mai 2023. Ce sărbătoare este duminică? Anunțul preoților

De asemenea, se mai practică obiceiul de a pune apă în vase pentru morți, la ușa casei sau pe morminte, pentru ca aceștia să aibă cu ce se spăla. În anumite zone, se mai pun și vase cu mâncare și băutură pentru sufletele celor adormiți.

Această sărbătoare este una importantă pentru comunitățile rurale, unde tradițiile și obiceiurile sunt păstrate cu multă grijă și respect.

Rugăciune puternică de Sâmbăta Morților

,,Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta cre­dință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gân­­dul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri lumi­noase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată dure­rea, întristarea și sus­­pinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.

Citeste si: Bogdan de la Ploiești, dezamăgit de faptul că nu are evenimente în orașul natal: „Oamenii de acolo nu mă aleg pe mine, deși nu am făcut nimic greșit. Cred că nu le-a prins bine să ajung aici.”- kfetele.ro

Citeste si: Fostul soț al Chiarei Ferragni, Fedez, din nou pe mâinile doctorilor. Primele declaraţii ale rapperului: "Pentru îndepărtarea tumorii mi-au cusut organele"- radioimpuls.ro

Dăruiește-le lor și nouă Împă­răția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veș­nice și des­fătarea vieții Tale celei ne­sfâr­șite și fericite.

Că Tu ești învierea și odihna ador­­­mi­ților robilor Tăi (numele), Hris­toase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Prea­sfân­tului și Bunului și de viață făcă­to­ru­lui Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Cu sfinții odihnește, Hristoase, su­fle­tele adormiților robilor Tăi, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit!''

Citește și: Calendar ortodox 8 mai 2023. Sărbătoare cu cruce neagră!


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si