Această zi reprezintă reprezintă un simbol al unităţii de neam şi de credinţă, pentru că marchează unirea Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România. An de an, în aceatsă zi, românii de pretudindeni sărbătoresc pe stradă, la paradele militare din Alba-Iulia sau Bucureşti, ori acasă alături de cei dragi.

Data de 1 decembrie a fost adoptată ca Zi naţională în anul 1990 şi reprezintă evenimentul principal din istoria României, atunci când Marea Adunare de la Alba-Iulia

a adoptat o rezoluţie prin care atesta unirea tuturor românilor din Transilvaniei, Banat, Crişana şi Maramureş cu România. Legea Unirii a fost ratificată ulterior prin decret de lege, în 11 decembrie 1918 de regele Ferdinand, fiind votată de Adunarea Deputaţilor în şedinţa din 29 decembrie 1919.

1 Decembrie nu este prima zi naţională a României

1 decembrie nu este prima zi naţională a României. Între anii 1866-1947, 10 mai a fost considerată sărbătoarea şi ziua naţională a României, deoarece Prinţul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen a depus în ziua de 10 mai 1866 jurământul în faţa adunării reprezentative a Principatelor Române Unite. În amintirea acestui eveniment, la 10 mai 1877, Carol a proclamat în faţa parlamentului independenţa României.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Mama Geta a scăpat porumbelul: „Iancu e trup și suflet pentru o femeie. Pentru Culiță nu bag nici acum mâna în foc”- wowbiz.ro

După abdicarea regelui Mihai I, la 30 decembrie 1947, a fost proclamată Republica Populară Română. Astfel, ziua de 24 august a fost adoptată drept ziuna naţională, sub numele oficial de ziua insurecţiei armate antifasciste şi începutul revoluţiei populare în România, cu referire la întoarcerea armelor împotriva Germaniei naziste.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si