De ce se botează caii în ziua de 6 decembrie. Tradiția e veche de peste 100 de ani

Pe 6 ianuarie, credincioşii ortodocsi sărbătoresc Boboteaza sau Botezul Domnului. Botezul Cailor este una dintre cele mai vechi, dar și cele mai frumoase obiceiuri de Bobotează. Din bătrâni se spune că respectarea acestei tradiții ajută animalele să fie puternice și sănătoase tot anul.

Author: Alina Raducu Wednesday 06 January 2021 , 10:07

De ce se botează caii în ziua de 6 decembrie. Tradiția e veche de peste 100 de ani
De ce se botează caii în ziua de 6 decembrie. Tradiția e veche de peste 100 de ani
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Deasemenea, stăpânii care își botează caii vor avea parte de belșug și mult spor la muncile agricole.

Conform tradiției, de Bobotează, stăpânii îi „îmbracă” pe cai de sărbătoare, cu podoabe alese, clopoței, funde și curele. Frumoasele cabaline sunt duse, apoi, la biserica din sat, unde preotul le binecuvintează cu agheasmă.

De ce se botează caii în ziua de 6 decembrie?

Din păcate, sunt prea puține localitățile în care această datină se mai respectă. Printre care, județul Constanța, în care doar în comuna Mihail Kogălniceanu mai are loc Botezul Cailor, obicei respectat fără întrerupere.

Se spune că cei care-şi botează caii în această zi vor avea un an bun, cu recolte mănoase. Ritualul, efectuat de un preot, este urmat de o cursă tradiţională de cai

Tradiţia botezului cailor este foarte răspândită în Oltenia, Muntenia şi Dobrogea. Datează de pe la 1900 şi a fost practicată an de an, mai puţin în perioada comunismului, când a fost interzisă de autorităţi.

De ce se botează caii în ziua de 6 decembrie. Tradiția e veche de peste 100 de ani
De ce se botează caii în ziua de 6 decembrie. Tradiția e veche de peste 100 de ani

Citeste si: Boboteaza 2021 sau Botezul Domnului: Ce NU este bine să faci astăzi? Aduce mare ghinion!

Tradiţia veche de peste 100 de ani spune că botezul cailor aduce prosperitate şi sănătate în gospodărie

Și în Prahova, Botezul Cailor are loc, an de an, la Pietroşani şi la Târgşorul Vechi.

O altă tradiție specifică acestei zile este colindatul cu Chiraleisa, în care grupuri de băieţi înconjurau casele, grajdurile şi anexele sătenilor sunând din clopoţei, tălăngi ori fiare vechi, rostind în cor versurile: „Chiraleisa,/ Spic de grâu/ Până-n brâu,/ Roade bune,/ Mană-n grâne”.

Fiind şi ultima zi a ritualului de peţire a fetelor, Boboteaza reprezenta în conştiinţa populară apogeul practicilor referitoare la întâlnirea ursitului şi a dragostei adevărate.

Citeste si: Tradiții și obiceiuri de Bobotează. Ce nu este deloc bine să faci în Ajunul Bobotezei


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
LIVE UPDATE Ziua 126 de război în Ucraina. Zelenski cere NATO să admită țara sa în... LIVE UPDATE Ziua 126 de război în Ucraina. Zelenski cere NATO să admită țara sa în alianță: “Ucraina nu a plătit suficient?”
kfetele.ro
Ce notă a luat la BAC iubita lui Liviu Vârciu: „Pe vremea când nu aveam laptop sau... Ce notă a luat la BAC iubita lui Liviu Vârciu: „Pe vremea când nu aveam laptop sau internet nelimitat”
spotmedia.ro
Nasul electronic a dat verdictul: Care este legătura între cum miroși și prietenii pe... Nasul electronic a dat verdictul: Care este legătura între cum miroși și prietenii pe care îi ai
spotmedia.ro
A fost descoperită cea mai mare bacterie din lume. E un Everest printre suratele sale A fost descoperită cea mai mare bacterie din lume. E un Everest printre suratele sale
b1.ro
Vladimir Putin ar putea fi înlăturat de la putere de propriul anturaj. Cine țintește... Vladimir Putin ar putea fi înlăturat de la putere de propriul anturaj. Cine țintește locul președintelui rus
ziareonline.ro
Avocado, darul lui Dumnezeu pentru femei Avocado, darul lui Dumnezeu pentru femei
infoactual.ro
Europarlamentarul liberal Rareş Bogdan renunță la scandalul din coaliție, stabilitatea... Europarlamentarul liberal Rareş Bogdan renunță la scandalul din coaliție, stabilitatea este mai importantă acum
evz.ro
Românii, sfătuiți să se împrumute. Vin vremuri crâncene Românii, sfătuiți să se împrumute. Vin vremuri crâncene
doctorulzilei.net
Nutriționist: ”Diferența dintre pâinea albă și cea integrală nu se simte la calorii, ci... Nutriționist: ”Diferența dintre pâinea albă și cea integrală nu se simte la calorii, ci la…”
romaniatv.ro
VIDEO Tren deraiat după coliziunea cu o basculantă. Sunt morţi şi răniţi, iar... VIDEO Tren deraiat după coliziunea cu o basculantă. Sunt morţi şi răniţi, iar circulaţia este blocată total
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si