Mai este puțin până la trecerea în anul 2021. Românii au sărbătorit Nașterea Domnului și acum se pregătesc cu pași repezi de trecerea în noul an. Află tradițiile și obiceiurile pe care trebuie să le respecți în seara de Revelion.
Oamenii păstrează anumite tradiții și obiceiuri, însă puțini știu adevăratul înțeles al lor. În nopatea de Revelion, se zice din moși strămoși că este bine să consumi pește. De regulă, este bine să mănânci păstrăv ca să fii un om iute și curat. Aceste tradiții au o vechime de sute de ani.
Conform specialiștilor, tradițiile și ritualurile sunt diferite de la o zonă etnografică la alta. „Se spune că trebuie sa mănânci pește de Anul Nou ca să fii iute ca el, ține de zonă și întâlnești această tradiție mai ales unde este un curs de apă, cum ar fi Brăila, Constanța, Galați sau Tulcea. În zona montană, se spune că este bine să mănânci pește de Anul Nou însă este vorba de un singur soi de pește și anume păstrăv. Când gospodina pune pe masă platoul unde este pus păstrăvul spune: Și în Prahova există această tradiție, alt pește nu se pune pe masă, numai păstrăv”,
Pește la cuptor sau fript pentru seara de Anul Nou
Românii aleg să pună pe masă, în seara de Revelion, printre sarmale și carne de porc și o mâncare mai ușoară: peștele. Gospodinele pregătesc fie pește la cuptor, fie fript și îl servesc alături de legume și nelipsita lămâie.
Chiar și românii mai puțin superstițioși aleg să consume pește în noaptea dintre ani pentru a mânca mai ușor. Și pentru o refacere a stomacului după mâncarea grea consumată de Crăciun.
Citeste si: Obiceiuri, tradiții și superstiții de Crăciun în Muntenia. Cum sărbătoresc cei de aici
„Pentru zona noastră, în Muntenia legumele și fructele au un rol esențial de Anul Nou.
Este un ritual care ne duce cu gândul la ceremoniile române. Dovleacul spart în fața casei arată, dacă se sparge în mai mult de trei bucăți, că va fi un an bun pentru familia respectivă.
Cu toate aceste tradiții, românii sărbătoresc fastuos trecerea dintre ani. Mâncarea, muzica și voia bună este nelipsită din casele oamenilor de Anul Nou.
„Sunt aici ca să-ți transmit informația în timp real” - Relatează adevărul și duce mai departe tehnicile învățate în cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București. Cu trei ani de licență și doi ani de master, plus experiența acumulată în presă, se declară o adevărată jurnalistă.
„Asta mi-am dorit să fac dintotdeauna. Sunt o persoană cu bun simț, iubesc ceea ce fac, iubesc oamenii, animalele, natura și lucrurile frumoase. Ca un jurnalist adevărat, citesc și sunt preocupat de dezvoltarea personală. Sunt aici pentru mine, pentru tine, pentru voi, pentru a face ca lucrurile să funcționeze cum trebuie în țara noastră"
Georgiana Balaban ocupă funcția de traffic manager.