VIDEO | De la corporație, la fructe uscate: Povestea de succes a unui business românesc
Au renunțat la munca în corporație și au început o afacere mai mult dintr-o joacă. Voiau să-i dea băiețelului lor fructe românești tot anul, iar singura soluție a fost să le deshidrateze acasă, în bucătărie. De aici și până la o afacere, n-a mai fost decât un pas. Soții Rotaru se ocupă acum de singura firmă românească ce produce fructe deshidratate pentru gustări și decorațiuni.
Webeditor: Mircea Pop miercuri 17 noiembrie 2021 , 12:14
În satul Sintești, la vreo jumătate de oră de Capitală, Eliza și Ștefan Rotaru au început anul trecut o mică afacere, usucă fructe care devin apoi gustări sănătoase pentru cei mici. Totul a început chiar de la fiul lor, Tudor.
"În momentul in care s-a nascut Tudor am inceput sa ne interesam cum putem sa-i oferim fructe si legume si in extrasezon și in special românești pentru că au o calitate mult mai bună sunt mai gustoase și mama ne-a cumpărat un deshidrator micut si am inceput sa facem diverse experimente", povestesc cei doi.
Fructele uscate au devenit rapid dulciurile preferatele ale lui Tudor, în special căpșunile. În scurt timp, și prietenii lor au gustat, le-au plăcut și i-au îndemnat să facă din asta o afacere. La acel moment, ambii lucrau în corporații și nu știau de unde sa inceapa.
"Aici era o bucătărie de vară în casa părinților mei.
Nu arăta așa. Și din aproape in aproape am inceput sa schimbam si geamurile, si aia si aia si de la un puinct lucrurile au degenerat si am zis sa ne autorizam", confom acestora.
Din acel moment, au început să țină evidența costurilor într-un excel. Își imaginaseră că vor reuși să pună pe picioare afacerea cu 10 mii de euro, dar în final investiția s-a ridicat la peste 20 de mii de euro.
Fructele uscate au doar zaharuri naturale
Acum, în micul spațiu de producție din casa părintească, există flux special pentru spălare, feliere și deshidratare la 45 de grade Celsius, până ce fructul ajunge să fie uscat complet și bun de ronțăit. Avantajul este că fructele nu sunt confiate, așa cum se face deseori confuzia, pentru că nu sunt lăsate deloc în sirop de zahăr și au doar zaharuri naturale.
După 48 de ore, doua zile, avem asa ceva. Feliile sunt perfecte, arata ca niște jetoane si cand le pui jos se aude asa, n-a mai rămas niciun pic de apă în ele.
De aici, fructele urscate ajung în magazine fie ambalate ca gustări, fie ajung decorațiuni în brazi de Crăciun, mărturii la evenimente sau ghirlande decorative.
De departe însă, soții Rotaru se bucură atunci când cei mici apreciază fructele în acest fel. De altfel multe dintre ele provin chiar din gospodăria lor.
"O parte din fructe le luam chiar din ograda parintilor mei, iar restul tot de aici din zona incercam sa ajutam producatorii locali", spun soţii Rotaru.
Prețul unei punguțe de fructe deshidratate variază între 10 și 14 lei.