Consiliul de administraţie al BNR, întrunit în ședința de marți, 13 februarie 2024, a hotărât menținerea dobânzii-cheie la nivelul de 7,00 la sută pe an.

Citește și: Cursul valutar BNR pentru 13 februarie 2024: Ce se întâmplă pe piața valutară în această zi

Era o decizie așteptată de analiști, în contextul în care rata inflației rămâne amenințătoare. 

În comunicatul presă dat după ședința de politică monetară, BNR arată că în 2023, rata anuală a inflației s-a redus cu 9,76 puncte procentuale (de la 16,38% în decembrie 2022).

Rata anuală a inflației a scăzut la 6,61 la sută în decembrie 2023, sub nivelul prognozat, de la 6,72%, pe fondul continuării încetinirii creșterii prețurilor alimentelor procesate și ale energiei.

Ce impact au noile taxe asupra scumpirilor

Potrivit BNR, noile date statistice reconfirmă încetinirea semnificativă a creșterii economice în trimestrul III 2023, la 0,9 la sută, de la 1,5 la sută în precedentele trei luni

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: O femeie face bani depistându-i pe bărbații care își înșală partenerele. Ce face un „tester de fidelitate” și cât câștigă pe lună- antena3.ro

Citeste si: ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum a fost posibil ca pilotul de parapantă să cadă din aer, când zbura cu o turistă, lângă Brașov- wowbiz.ro

Veștile proaste despre evoluția economică nu se opresc aici. Cele mai recente date și analize indică o încetinire ușoară a creșterii economice în trimestrele IV 2023 și I 2024 față de trimestrul III 2023.

În ședința de astăzi, Consiliul de administrație al BNR a analizat și aprobat Raportul asupra inflației, ediția februarie 2024, document ce încorporează cele mai recente date și informații disponibile.

Prognoza actualizată reconfirmă perspectiva creșterii ratei anuale a inflației în debutul anului curent sub impactul majorării și introducerii unor taxe și impozite indirecte –, și a reluării scăderii acesteia ulterior, dar într-un ritm încetinit comparativ cu 2023 și cu proiecția precedentă.

"După ce urcă probabil în ianuarie la un nivel vizibil inferior celui previzionat anterior, rata anuală a inflației este așteptată să coboare în decembrie 2024 în apropierea valorii indicate de prognoza precedentă și să atingă limita de sus a intervalului țintei la finele anului viitor", arată experții BNR.

Ce riscuri și incertitudini anunță BNR

BNR precizează că incertitudini și riscuri semnificative rămân asociate conduitei viitoare a politicii fiscale și de venituri a Guvernului.

Sursele de incertitudine sunt dinamica salariilor din sectorul public și impactul integral al noii legi a pensiilor, dar și măsurile fiscal-bugetare suplimentare ce ar putea fi implementate în continuare în vederea continuării consolidării bugetare.

Citeste si: Veste importantă pentru femei! Cine sunt pensionarele care trebuie să se prezinte la casele teritoriale de pensii- kfetele.ro

Citeste si: Regele Charles, acuzat de genocid de o senatoare indigenă în timpul vizitei oficiale în Australia: „Ne-aţi distrus pământul”- radioimpuls.ro

Citeste si: Ce s-a întâmplat cu vedeta care a decis să „păstreze tumoarea” după ce a aflat că are cancer. A refuzat operația- antena3.ro

Incertitudini și riscuri la adresa perspectivei activității economice, implicit a evoluției pe termen mediu a inflației, continuă să genereze și războiul din Ucraina și conflictul din Orientul Mijlociu, precum și evoluțiile economice din Europa, îndeosebi din Germania.

Totodată, absorbția fondurilor europene, în principal a celor aferente programului Next Generation EU, este condiționată de îndeplinirea unor ținte și jaloane stricte.

Potrivit BNR, această absorbție este esențială pentru realizarea reformelor structurale necesare, inclusiv a tranziției energetice.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si