„Ianuarie a fost luna scumpirilor în șir la carburant. Prețurile la motorină și benzină au crescut de mai multe ori, iar efectele se văd în piețe și magazine. Legumele, de pildă, s-au scumpit și ele cu cel puțin 50 de bani față de anul trecut”, a transmis Christian Sabbagh, prezentatorul Știrilor Kanal D.

Carburanți scumpi, legume scumpe

„Legătura de usturoi anul trecut era 1,5 lei, acum e 2 lei.

Ridichea tot așa, 1,5 lei, 2 lei. Ceapa verde, salata erau 3 lei, acum e 4 lei”, a spus un cultivator.
Adică cel puțin 50 de bani în plus la fiecare produs de pe taraba acestui cultivator din Dolj. Scumpirile vin după ce prețul la carburant s-a majorat.
„Transportul ne costă foarte mult, carburantul a crescut. Totul se reflectă în preț, începând de la sămânță”, a explicat producătorul.
În funcție de destinație, legumele pleacă de la producător, trec printr-un depozit și ajung, în cele din urmă, la magazin sau în piață. Un leu în plus pe litrul de carburant poate însemna o creștere de 10 la sută. Însă, scumpirea poate fi și mai mare. Nu doar transportul intră în calcul, ci și îngrășămintele, semințele sau răsadurile folosite de producător.

Citește și: VIDEO- Șoferii lasă tot mai mulți bani la pompă. Cât au ajuns să plătească pentru combustibil în ultima săptămână?

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?- wowbiz.ro

„Benzina dacă se scumpește, imediat crește și prețul de cost. Eu băgam înainte de un milion jumătate, deci 150. Acum, imediat, am mai pus încă 30 de lei la benzină”, a explicat producătorul.
Pe buzele cultivatorilor rămâne însă aceeași întrebare. 
„- Noi scumpim marfa, dar cine-o ia, ăsta-i baiul.

Cine o ia? Ia uite, stăm lângă ea și-o păzim!
- Cum s-a scumpit față de anul trecut marfa?
- Cu un leu mai mult, cu un leu și 50 de bani, mai mult nu s-a scumpit”, a spus altă producătoare.
Scumpirea legumelor o resimt mai ales clienții.
„Sunt foarte scumpe, foarte scumpe. În comparație cu anul trecut cred că s-au dublat toate”, a spus un client. 
„Într-adevăr se resfrâng, prețurile combustibilului se resfrâng în prețurile verdețurilor, ale alimentelor, în general. Salata oscila, anul trecut, între 1,5 și 2 lei, acum 3 lei, 4 lei”, a spus alt client.
Prețul combustibilului a crescut de mai multe ori de la începutul anului. Un litru de benzină ajunge la 6,81 de lei, iar motorina la 7,35 de lei.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si