Decizie ÎCCJ: Deschiderea unui cont pe o rețea de socializare pe numele altei persoane este infracțiune

Decizia a fost luată de către Înalta Curte de Casație și Justiție, la solicitarea Curții de Apel Brașov, care solicitase “dezlegarea unei chestiuni de drept” într-un dosar cu această speță.

Author: Andreea Bolocan marți 26 ianuarie 2021 , 12:54

infractiune cont fals inchisoare 5 ani iccj
Deschiderea unui cont fals pe rețelele de socializare este o infracțiune
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis luni, 25 ianuarie, că este infracțiune când o persoană deschide un cont pe o rețea de socializare cu numele altei persoane.

Așadar, cei care creează un cont fals sub numele unei persoane existente și cu pozele acesteia riscă pedeapsa cu închisoare.

Comunicatul Înaltei Curți:

“Înalta Curte admite sesizarea formulată de Curtea de Apel Brașov prin care se solicită pronunţarea unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea chestiunii de drept:

Citeste si: VIDEO- Măsura inedită a unui primar îi lasă fără cuvinte pe localnici

„Dacă fapta de a deschide şi utiliza un cont pe o reţea de socializare deschisă publicului (reţea care nu solicită dovezi din care să reiasă folosirea numelui real de către deţinătorul unui cont), furnizând ca nume de utilizator numele unei alte persoane şi introducând date reale vizând această  persoană (informaţii, fotografii, imagini video etc.)

realizează  condiţiile de tipicitate ale infracţiunii de fals informatic, prevăzută de art. 325 din Codul penal, cu referire la cerinţele ca acţiunea de introducere a unor date informatice să fie realizată fără drept şi, respectiv, să aibă ca rezultat date necorespunzătoare adevărului” și stabilește că:

Citeste si: Un primar a fost condamnat la închisoare. Pentru ce a fost pedepsit fostul edil

Fapta de a deschide şi utiliza un cont pe o reţea de socializare deschisă publicului, folosind ca nume de utilizator numele unei alte persoane şi introducând date personale reale care permit identificarea acesteia, întruneşte două dintre cerinţele esenţiale ale infracţiunii de fals informatic prevăzută în art. 325 din Codul penal, respectiv cea ca acţiunea de introducere a datelor informatice să fie realizată fără drept şi cea ca acţiunea de introducere a datelor informatice să aibă ca rezultat date necorespunzătoare adevărului. Obligatorie de la data publicării în Monitorul Oficial al României.”

Pedeapsă cu închisoarea de la 1 la 5 ani

Articolul 325 din Codul penal, la care face referire Înalta Curte, prevede: Fapta de a introduce, modifica sau șterge, fără drept, date informatice ori de a restricționa, fără drept, accesul la aceste date, rezultând date necorespunzătoare adevărului, în scopul de a fi utilizate în vederea producerii unei consecințe juridice, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani.

Sursa: BiziDay


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si