Deducerea de 100 lei pentru fiecare copil - părinții câștigă doar 10 lei net! "Este bătaie de joc"

Mulți părinți se agită în aceste zile pentru a obține adeverințe de la școli și grădinițele unde învață copiii lor pentru a beneficia de deducerea fiscală de 100 lei pentru fiecare copil. Mulți nu știu care este beneficiul net din urma luptei cu întreaga birocrație administrativă și fiscală.

Author: Sorin Negru vineri 13 ianuarie 2023 , 18:38

deducere impozit copii

Explicații de la Finanțe: „Efectul este practic 10% aplicat la această reducere de 100 de lei, deci vorbim de 10 lei pe lună.” 

[Sursa foto: PixaBay]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Surpriză neplăcută în privința deducerii fiscale de 100 lei pentru fiecare copil. Măsura anunțată cu surle și trâmbițe de Guvern se dovedește un

adevărat cadou otrăvit.

Citește și: VIDEO- Au ajuns să muncească degeaba: românii se plâng de muncă multă și bani puțin

După ce inițial părinții au crezut că vor primi 100 de lei lunar, acum Ministerul de Finanțe spune că suma este de 10 ori mai mică!

Alin Chițu, secretar de stat la Ministerul Finanțelor, a explicat la Europa FM cum funcționează măsura „Înainte să-i aplic impozitul scad 100 de lei, efectul este practic 10% aplicat la această reducere de 100 de lei, deci vorbim de 10 lei pe lună.”

Cum funcționează efectiv deducerea de 100 lei pentru fiecare copil  

Părinții au crezut că Executivul a adoptat o măsură cu impact pentru cheltuielile lor și au început să ceară adeverințe de la unitățile de învățământ.

Citește și: Programul "Noua Casă" 2023. Împrumut de maxim 119.000 euro pentru românii care vor o casă nouă

Citeste si: Greșeala fatală făcută de iubita lui Gicuţă din Apărători, după ce a fost băgată în portbagaj pentru a-i da foc- kanald.ro

Citeste si: Culiță Sterp aruncă bomba: „Băiatul meu din prima căsătorie!”. Și-a luat prin surprindere toți fanii cu declarația asta- wowbiz.ro

Din păcate, cei care au aflat că e vorba doar de 10 lei în plus au renunțat să parcurgă întreg lanțul birocratic.

Deducere de 100 lei din impozitul pe venit se regăsește în Ordonanța 16/2022, care se aplică de la începutul anului. Este vorba de salariile părinților care înscriu copiii la școală, grădiniță sau creșă.

Un exemplu concret. Câștigul: 10 lei

Să presupunem că un părinte are un salariu de 4.000 de lei brut (doar ca titlu de exemplu). Salariatului i se retin din brut CAS, CASS și impozitul pe venit prin stopaj la sursa.

Se scade baza impozabilă cu 100 lei, de la 2.150 lei. Așadar rezultă 2.050 lei. 10% din sumă reprezintă 205 lei. Deci salariatul va avea doar 10 lei în plus.

Prin urmare va lua în mână 2.395 lei în loc de 2.385 lei, potrivit Hotnews.ro.

Reacția părinților: O bătaie de joc

Decizia a stârnit critici din partea federaților de părinți. Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Părinților Edupart:

„Este vorba de 10 lei, ceea ce mi se pare o bătaie de joc, nu știu de ce era nevoie de o schimbare în Codul Fiscal pentru 10 lei pe lună. Nu știu cine a fost eminența cenușie de a gândit-o așa”

De menționat că de facilitate va beneficia doar unul dintre părinți, iar deducerea se acordă pentru fiecare copil.

  


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si