VIDEO- Au ajuns să muncească degeaba: românii se plâng de muncă multă și bani puțin

Au ajuns să muncească degeaba: românii se plâng de muncă multă și bani puțin

Au ajuns să muncească degeaba: românii se plâng de muncă multă și bani puțin

(Sursa foto: Pixabay)

Situația românilor nu este prea roz din cauza salariilor mici, care nu le acoperă total cheltuielile. Cei mai mulți rămân datori la final de lună, pentru că banii se duc pe mâncare, pe facturi și pe rate.

Am ajuns să muncim degeaba, pentru că banii sunt prea puțini, iar cheltuielile prea mari. La final de lună, mulţi dintre noi rămânem datori, pentru că tot salariul se duce pe facturi, mâncare și rate. 40% dintre angajații români spun că își vor căuta un alt loc de muncă dacă nu primesc anul acesta o mărire de salariu.

Bani prea puțini la salariile românilor

„- La sfârșit de lună când trageți linie cu ce mai rămâneți?

- Cu zero. Eventual rămân datoare de pe o lună pe alta”.

Tot mai mulți sunt românii care simt că muncesc degeaba, cât să supraviețuiască de la o lună la alta și cam atât. Salariile sunt prea mici, în comparație cu inflația record, care le-a scos și mai mulți bani din buzunare oamenilor.

Aura câștigă 2.000 de lei pe lună și, ca să își permită numai strictul necesar, își pune salariul la comun cu al copiilor, care sunt şi ei angajaţi: „Toți ne simțim înjosiți și fără speranță. Am contribuit toți trei cu trei salarii la cumpărături. Adică ne descurcăm greu. Prima dată facturile și rămâne pentru două săptămâni ce am cumpărat aici”.  

Conform datelor INS, un angajat care câştigă 3.000

de lei dădea anul trecut pe întreţinere şi alimente aproape 1.000 de lei şi pe rata la bancă încă 1.300. Acum, după creșterea IRCC-ului, rata a depăşit 2.000 de lei, iar întreţinerea şi alimentele costă aproape 1.200 lei. În condiţiile unui salariu similar, vedem că la final de lună veniturile sunt mai mici decât cheltuielile.

Citește și: Persoane care nu vor mai plăti impozitele. Cine beneficiază de acest lucru

Românii au bani cât să supraviețuiască

Nu e de mirare că tot mai mulți angajaţi au nevoie și își doresc o mărire salarială. 

Mădălina Bichir, reporter Kanal D, explică că: „4 din 10 români spun că își vor căuta alt loc de muncă dacă nu vor avea parte de o mărire salarială, iar 2 din 10 români vor încerca să negocieze direct cu șeful.

Iar dacă dorința nu li se va împlini, 3 din 10 angajaţi spun că vor reduce cheltuielile, vor pleca mai puțin în vacanțe și vor lua produse mai ieftine”.

Supraviețuierea financiară va fi cuvântul de ordine. Sunt deja câteva luni bune de când românii au strâns cureaua şi o vor ţine aşa, cu cheltuielile la minim, pe tot parcursul acestui an. În 2023 vom fi, de voie de nevoie, protagoniștii celei de-a doua serii din Jocurile Foamei.

Conform statisticilor, o treime dintre angajați ar avea nevoie de o majorare de salariu de aproximativ 20-30%.

Citește și: Impozit chirii 2023. Ce modificări au apărut de la 1 ianuarie 2023?


Reporter

Trecut-au trei ani. Trei ani de când am învățat tainele meseriei de reporter. Trei de ani de când am inteles ca pot fi o voce pentru cei care uneori nu se pot face auziți. Mi-am permis luxul sa și greșesc, caci doar asta îmi da ocazia sa fiu cea mai buna varianta a mea in postura de jurnalist de televiziune.

Acum nu-mi mai e teama sa ocolesc subiecte, doar pentru că ar putea să iasă prost sau doar pentru că trebuie să muncesc ceva mai mult. Am inteles ca fără dragoste de meserie nu ai cum sa reusesti și mi-am dat voie sa iubesc sa fiu reporter intr-atât de mult încât seara, când ajung acasă după o zi plină, sa ma uit la materialele mele și sa-mi dau seama ca toată osteneala a meritat.

Îți Recomandăm Și...