Denia din Lunea Mare: Ce putem învăţa din Pilda smochinului neroditor?

Denia din Lunea Mare. După Duminica Floriilor, credincioșii ortodocși intră pe 18 aprilie, în ultima săptămână din Postului Paştelui, cunoscută în popor drept Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Mare.

Author: Madalina Grigore luni 18 aprilie 2022 , 13:00

Denia din Lunea Mare

Denia din Lunea Mare. Ce trebuie să învățăm din Pilda smochinului neroditor?

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Deniile din Săptămâna Mare- Lunea Mare. Începând cu  seara de Florii, până în Vinerea Mare, în biserici preoții săvârșesc deniile.

În slavonă „vdenie” înseamnă priveghere sau slujbă nocturnă. În zona Transilvaniei, denia mai poartă și numele de „straste” care înseamnă patimă.

Citeste si: Când încep Deniile din Săptămâna Mare 2022?

Deniile se săvârșesc seara, începând cu ora 18:00. Scopul Deniilor este ca prin post, rugăciune, citirea Sfintei Scripturi, meditație și pocăință să scăpăm de toată răutatea și să devenim mai buni cu cei din jurul nostru.

Denia din Lunea Mare

Denia din Lunea Mare

Luni, în prima zi din Săptămâna Mare, în biserici se citește istoria lui Iosif cel preafrumos, patriarhul din Vechiul Testament în care Biserica a văzut preînchipuirea lui Hristos.

Citeste si: Radu i-a adresat replici dure unei concurente în ,,Casa iubirii'': ,,Ce dai primești!''. Aceasta a părăsit în lacrimi camera roșie- kanald.ro

Citeste si: Deea Maxer și noua iubită a lui Dinu, prima confruntare față în față! Marea întâlnire a decurs într-un mod cu totul neașteptat- wowbiz.ro

În această zi femeile încep curățenia de Paște. Trebuie să scoată totul afară, se aerisește casa ca să iasă toate relele de peste iarnă, se văruiește și se spală totul. “Să nu te prindă Paștele în necurățenie, că te blesteamă casa!” 

În timpul Deniei din Lunea Mare se face pomenirea smochinului neroditor, blestemat de Hristos să se usuce pentru că nu avea rod.

Este o pildă dată omului prin care trebuie să realizeze că Dumnezeu este iubire și dreptate. În acest sens, Biserica Ortodoxă are o explicație și anume că Iisus Hristos așteaptă ceva de la noi, fiind chemați spre rodire și trebuie să îi oferim Mântuitorului virtuțile noastre în loc de alte roade.

Citeste si: Prohodul Domnului 2022: Versurile complete

Sfântul Evanghelist Marcu vorbea despre smochinul neroditor în acest mod: „Iar a doua zi iesind ei din Betania, Domnul a flamanzit. Si vazand un smochin de departe, avand frunze, a mers sa vada daca va gasi ceva in el. Venind la el, n-a gasit nimic decat frunze, ca nu era inca vremea smochinelor. Si a zis Iisus smochinului: Nimeni sa nu mai manance rod din tine in veac” (Marcu 11, 12-14), iar Sfântul Evanghelist Matei spune că: „Indata s-a uscat smochinul” (Matei 21, 19).

Denia din Lunea Mare

Ce trebuie să învățăm din Pilda smochinului neroditor?

Pilda din Lunea Mare transmite că Domnul se adresează atât poporului ales, cât şi oamenilor, în general, îndemnându-I să folosească în mod roditor fiecare clipă de viaţă dăruită de Dumnezeu. Relatată şi de Evanghelistul Luca, pilda simbolizează că Domnul răsplăteşte totdeauna binele pe care-l fac oamenii. Deoarece omul nu ştie când va veni sfârşitul vieţii sale trebuie să fie pregătit mereu să ducă o viaţă creştină împodobită cu fapte bune şi cu evlavie, să fie receptiv la aşteptările lui Dumnezeu şi la necazurile semenilor, pentru că smochinul simbolizează omul, iar smochinele reprezintă faptele sale bune, notează click.ro.

Citeste si: „Astăzi s-a declanșat o avalanșă!” Oana Roman, prima reacție după ce Marius Elisei și-a refăcut viața sentimentală- kfetele.ro

Citeste si: "A început să plângă. Tremura". Gigi Becali și-a asumat vinovăția și chiar i-ar fi reparat mașina șoferiței care a provocat în realitate accidentul rutier- radioimpuls.ro

Citeste si: Lunea Mare 2022: Ce nu este bine să faci în prima zi din Săptămâna Patimilor

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si