Dezvăluiri uluitoare din ”Blocul Morții” din Timișoara! ”Nu am stat pe gânduri și mi-am dus copiii la spital, primul am fost acolo! La mine nu a fost prea târziu...”

Tragedia de la Timișoara, cea în care trei oameni au murit din cauza unei deratizări, a provocat, de fapt, mult mai multe victime, iar reporterii WOWbiz.ro au stat de vorbă cu câteva dintre acestea, în exclusivitate.

Radu C. Munteanu, sâmbătă 30 noiembrie 2019 , 19:09

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

De sâmbătă, 16 noiembrie, și până luni, 18 noiembrie, au fost înregistrate 15 apeluri la 112, toate vizând locatari ai blocului situat pe strada Miorița la numărul 8. Toate au fost gestionate de Serviciul Județean de Ambulanță Timiș, iar victimele prezentau simptomatologii diferite, spun specialiștii, și nimic nu le-a indicat în prima fază o legătură între cazuri.

Citeste si: REPORTAJ EXCLUSIV! Am vizitat "Blocului Morţii" din Timișoara, la o săptămână de la tragedia care a îngrozit toată țara! ”Nu a mai avut motiv să trăiască, autoritățile i-au omorât…”

Citeste si: Incendiu la o clădire cu două etaje din centrul vechi al Capitalei

Citeste si: Panică în Timișoara. Oamenii din blocul de pe Vaida Voievod, unde a avut loc dezinsecția, scoși iar din locuințe

Așa sună, sec, concluzia raportului tragediei din Blocul Morții din Timișoara. Lucrurile sunt însă mai nuanțate. ”Eu am sunat la Ambulanță imediat cum am început să mă simt rău, mai ales că și copiii păreau extrem de slăbiți. Nu am stat pe gânduri și mi-am dus copiii la spital, primul am fost acolo! La mine nu a fost prea târziu, din fericire...”, ne-a spus tânărul de 36 de ani. ”Copiii mei abia se mai țineau pe picioare, mie îmi era rău, m-am gândit că e ceva în neregulă”, mai spune Ciprian.

Normal, lucrurile au devenit mai grave decât și-ar fi imaginat vreodată. ”Când am aflat ce s-a întâmplat am început să tremur de frică. Am auzit că au murit cei doi copii, plângeam pentru ei, dar mă gândeam și la ai mei. Mai ales că pe mine m-au externat repede, dar copiii mei erau în spital. Până la urmă, joi mi-au externat băiatul, copilul cel mare, dar aia mică a rămas în spital... Medicii spuneau că o să fie bine, dar ce părinte poate crede, mai ales la o așa grozăvie. Mai ales la ce s-a întâmplat... Copiii ăia au murit nevinovați, poate trebuiau duși la spital de doctori cu forța, să nu le fie acceptat refuzul, dar totuși, e o dramă”, ne-a mai spus bărbatul.

Într-un final, săptămâna trecută, fetița de doi ani i-a fost dată acasă, considerându-se că e în afara oricărui pericol. ”Mi-au zis să o aduc acasă, că e bine. Acasă, unde? Că nici acum nu ne lasă să intrăm în casele noastre, că am fost afectați, tot aici la hotel locuim (spațiul pus la dispoziție de municipalitate este situat chiar vizavi de Blocul Morții, n. red.). Stăm pe aici, suntem mai mulți care am fost afectați și nu avem voie să intrăm în casele noastre, dar le păzim, să nu dispară ceva”, ne-a mai spus, cu obidă, bărbatul.

Lângă el, un alt tânăr, aflat în aceeași situație, Relu, este mai supărat. ”Aici a fost un Colectiv, dar ăștia (autoritățile, n. red.) vor să mușamalizeze cazul. Au murit doi copii, mama unuia dintre ei, dar ăștia nu scot niciun cuvânt. L-au arestat pe ăla (directorul firmei de deratizare, n. red.), îl scot vinovat, îl bagă la pușcărie, gata, totul e rezolvat! Dar noi, cei care rămânem în urmă? Noi ce pățim? Oamenii ăia care au murit, părinții, rudele lor... Ce se întâmăplă cum ei?”, a strigat, gesticulând nervos, bărbatul.

 

”Blocul Morții” din Timișoara! Trei oameni uciși de deratizare

Ioan Sorin Buță, patronul firmei Bistim Dera care a efectuat lucrări de deratizare și dezinsecție, a fost arestat pentru 30 de zile. Doi copii au murit, de asemenea mama unuia dintre ei, iar tatăl este internat la Terapie Intensivă, în timp ce alți adulți și copii sunt internați în spitale.

Autoritățile timișorene se bâlbâie când sunt întrebate cine ar fi trebuit să verifice dacă firma de dezinsecție și deratizare care a ucis trei oameni funcționa legal. Reprezentanta DSP susține că instituția pe care o reprezintă nu e abilitată neaparat în acest sens, și, mai mult, că nu a verificat niciodată firma. ”Din informațiile pe care le dețin, Direcția de Sănătate Publică Timiș nu a verificat niciodată această unitate”, spun cei de la DSP pentru presa locală. Potrivit șefel Direcției Sanitar Veterinare Timiș, Cristina Popa, compania avea autorizație de funcționare de la momentul înființării, dar apoi s-a descoperit că adresa de funcționare era diferită de cea din autorizare, iar  avizul dat inițial nu mai era valabil de drept. Nici șefa DSV nu a putut explica, în cadrul conferinței de presă organizată la Prefectura Timiș, cine ar fi trebuit să avizeze și să verifice firma pentru folosirea substanței din clasa de toxicitate T +. ”În laboratorul nostru au fost analizate probe recoltate din blocul în care s-au înregistrat cele 3 decese. Au fost detectate urme de fosfuri metalice, nu știm exact dacă de zinc sau aluminiu, dar concentrația este peste limita normală, este în concentrație letală”, a afirmat Cristina Popa, conform presei locale.

Cu toate acestea, nici acum, în Blocul Morții de pe strada Miorița din Timișoara, lucrurile nu sunt clare, iar locatarii nu au, sau cel puțin nu toți, acces în cămăruțele pe care le numesc ”acasă”.

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si