Mihai Imbrescu, bunicul lui Sorin Grindeanu, a fost condamnat la inchisoare de regimul comunist, batut cu pumnii, picioarele si batele de catre tortionari pentru „uneltire impotriva oranduirii”. El a fost acuzat ca a sprijinit rezistenta anti-comunista de la inceputul anilor '50, din Muntii Banatului.

Sorin Grindeanu a copilarit in Caras-Severin, in localitatea Borlovenii Vechi, unde a fost crescut de bunicul sau.

Jurnalistul Marius Ghilezean a dezvaluit ca Mihai Imbrescu, fost detinut politic, este chiar bunicul actualului premier.
Mihai Imbrescu, bunicul matern al lui Sorin Grindeanu

Poreclit „Zamela”, Imbrescu era, la venirea regimului comunist, un plugar fara avere. Incepand din octombrie 1949, el a devenit insa un adevarat pericol pentru regimul comunist, fiind considerat principalul sprijinitor al gruparii Ionescu Gheorghe – Valusescu, care a organizat o adevarata rezistenta in Muntii Banatului. Bunicul matern al lui Grindeanu a fost arestat pe 4 octombrie 1950 si condamnat pe 4 mai 1951, fiind gasit vinovat pentru uneltire. Conform rechizitoriului de la acea vreme, Imbrescu i-a gasit o ascunzatoare lui Vasile Valusescu, fost ofiter in Armata Regala si unul dintre liderii rebelilor, i-a adus mancare si i-a favorizat intalnirea cu familia. Valusescu a fost condamnat la munca silnica pe viata, iar Gheorghe Ionescu a fost executat de fortele Securitatii.
Prima fila a dosarului bunicului lui Grindeanu (Foto: Marius Ghilezean)

„Atunci m-a luat la bataie locotenentul Mihailescu, cu inca un plutonier, care a fost de la Caransebes...
M-au legat de maini si de picioare si cu un par si cu niste bate groase m-au batut la talpi pana mi s-au umflat picioarele pana la burta. Colonelul ala, Mois, mi-a dat un pumn in ura si mi-a rupt doi dinti. Apoi ne-a dus la Timisoara, la Securitate. Am stat 7 luni de zile singur, intr-o celula. Nu am vazut lumina soarelui”,
a povestit Mihai Imbrescu pentru TVR Timisoara.
Pana la urma, barbatul a fost eliberat in 1953, dupa ce toata gruparea a fost destructurata.
Fragment din presa vremii (Foto: Marius Ghilezean)

Sorin Grindeanu a facut referire la aceasta poveste o singura data, cand a fost intrebat despre legaturile lui cu Serviciile Secrete, fara insa sa dezvaluie numele bunicului sau. „Daca mergeti la Memorialul Durerii din Sighet, pe Banat este al treilea nume. A facut puscarie. Nu as fi putut vreodata sa trec peste memoria bunicului meu. Sunt oameni care m-au crescut si au patimit”, a povestit Sorin Grindeanu.
Bunicii din Caras l-au crescut pe Grindeanu

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si