DIICOT: Un angajat al DGASPC Maramureş, reţinut în dosarul Projekt Maramureş, în care mai multe persoane sunt acuzate că au exploatat prin muncă adolescenţi germani, unii minori

Un angajat al DGASPC Maramureş a fost reţinut pentru 24 de ore de procurorii DIICOT, în dosarul Projekt Maramureş, în care mai multe persoane sunt acuzate că au exploatat prin muncă adolescenţi germani, unii minori.

M.A., marți 10 decembrie 2019 , 16:07

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Au mai fost reţinute două persoane, angajaţi ai asociaţiei care administra centrul în care se desfăşurau aşa-zisele acţiuni pentru recuperarea şi reintegrarea socială a tinerilor.

DIICOT a anunţat, marţi, reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a trei persoane, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, favorizarea făptuitorului şi abuz în serviciu.

Comunicatul transmis de DIICOT

”În cauză există suspiciunea rezonabilă că, inculpatul Iusco Marcel Vasile, în calitate de funcţionar public, angajat al D.G.A.S.P.C.- Maramureş în funcţia de asistent social, fiind desemnat manager de caz în privinţa serviciului social prestat în cadrul «Centrului de asistenţă şi sprijin pentru reabilitarea social a copiilor şi tinerilor cu probleme comportamentale Projekt Maramureş», a permis membrilor grupului infracţional organizat să îşi desfăşoare activitatea infracţională sub o aparentă legalitate, aceştia obţinând nestingheriţi foloase patrimoniale necuvenite. În fapt, s-a constatat că, inculpatul, deşi avea cunoştinţă că respectivul centru nu era licenţiat să funcţioneze în condiţiile impuse de lege ca şi serviciu rezidenţial, nu a îndrumat responsabilii acestui centru în vederea licenţierii. Totodată, nu a sesizat şi nu a solicitat lămuriri cu privire la copiii care erau daţi în familii, încălcându-se hotărârile judecătoreşti care prevedeau «plasament la Asociaţia Esperando în Centrul din Vişeu» şi a întocmit rapoarte de control neveridice, fără a face verificări efective cu privire la situaţia copiilor”, a transmis, marţi DIICOT.

În plus, procurorii au precizat că asistentul social nu a făcut verificări efective cu privire la fiecare copil în parte.

”Din cercetările efectuate în cauză există date şi indicii despre faptul că inculpaţii P.V.A. şi B.C., angajaţi ai asociaţiei care administra centrul, au abordat în mod direct minorii de cetăţenie germană în vederea preîntâmpinării unor eventuale denunţuri ale acestora cu privire la activităţile concrete la care erau supuşi în cadrul Projekt Maramureş şi au asigurat produsul infracţional reprezentat de câştigurile patrimoniale ilegale obţinute de inculpatul S.B. ca lider al acestui proiect social prin transferarea unor astfel sume de bani în numerar de pe teritoriul Germaniei pe teritoriul României în vederea îngreunării cercetărilor în cauză şi al împiedicării aflării beneficiarilor reali ai sumelor de bani transferate”, au mai transmis procurorii.

DIICOT anunţă că, la data de 09.12.2019, au fost efectuate 12 percheziţii pe raza localităţii Vişeul de Sus, judeţul Maramureş, în urma cărora au fost ridicate 12 laptop-uri, 13 telefoane mobile, memory stick-uri, calculatoare, HD extern, 600 de euro, 4.400 de lei şi înscrisuri susceptibile a avea legătura cu cauza.

În cursul zilei de marţi, cei trei inculpaţi urmează să fie prezentaţi în faţa magistraţilor de la Tribunalul Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile, iar faţă de alte trei persoane procurorii DIICOT au dispus măsura preventivă a controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.

În august, poliţiştii şi procurorii DIICOT au destructurat, în urma unor percheziţii făcute marţi în judeţul Maramureş, o grupare formată din opt persoane, care se ocupa cu trafic de persoane, trafic de minori şi lipsire de libertate în mod ilegal.

Din grupare făceau parte şi doi cetăţeni germani, soţ şi soţie, iar sub pretextul unor activităţi educative pentru recuperarea şi reintegrarea socială a exploatat prin muncă mai mulţi adolescenţi germani, unii minori.

Citeste si: VIDEO | Jaf armat la farmacie. Două femei au trecut prin clipe de groază

Citeste si: Accident teribil în Argeș: un pompier în vârstă de 41 de ani și fratele său au murit

Citeste si: Gheorghe Dincă a povestit în amănunt cum el și complicele lui au violat-o pe Luiza! Detalii șocante

Aceştia erau puşi să facă munci epuizante în gospodăriile unor localnici din anturajul suspecţilor, peste capacităţile şi limitele fizice ale vârstei lor ori afecţiunilor de care suferă, fiind umiliţi, ţinuţi în sclavie, bătuţi şi ameninţaţi, unele dintre victime având intenţii suicidale din această cauză.

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Te-ar putea interesa si