Doi angajați ai Spitalului Victor Babeș, reținuți în dosarul morții celor trei pacienți
În data de 12 aprilie 2021, trei pacienți ai Spitalului Victor Babeș din București au decedat după ce instalația de oxigen la care erau conectați s-a blocat din cauza unei erori umane. Doi angajați ai spitalului au fost reținuți.
În urma incidentului din 12 aprilie 2021 de la Spitalul Victor Babeș din București, în care trei bolnavi de COVID-19 au murit fără nicio vină, doi angajați ai spitalului, șeful serviciului tehnic al spitalului și un instalator, au fost reținuți de către poliție.
Expertiza depusă recent la dosarul de la Spitalul Victor Babeș arată că o eroare umană a dus la supra-alimentarea instalației și la blocarea aparaturii medicale.
Primele concluzii ale anchetei arată că un angajat al spitalului, cel mai probabil din cadrul personalului tehnic, trimis să verifice instalația de oxigen, ar fi manevrat-o greșit și asta ar fi dus la închiderea alimentării cu oxigen în interiorul unității mobile.
De asemenea, în acest dosar, polițiștii de la Serviciul Omoruri au cerut o percheziție informatică, pentru a stabili dacă a fost o eroare de soft care a dus la oprirea aparatelor sau dacă cineva a manevrat greșit instalația de oxigen.
Miercuri, 16 iunie 2021, procurorii de la Parchetul București fac audieri în acest dosar penal deschis după producerea tragediei din TIR-ul ATI de la Victor Babeș în care erau internați mai mulți pacienți bolnavi de coronavirus.
Doi angajați ai Spitalului Victor Babeș, cercetați pentru omor din culpă
În această anchetă au dat deja declarații mai multe persoane, cum ar fi personalul tehnic care supraveghea aparatele, dar și personalul medical care era pe tură în seara producerii incidentului.
Medicii și asistenții au povestit în detaliu ce s-a întâmplat și cum au decurs zilele anterioare producerii incidentului care a avut loc pe data de 12 aprilie 2021, atenția principală fiind axată pe eventuale alerte care să fi existat și care să pună sub semn de întrebare modul în care a funcționat aparatura medicală.
Verificarea ventilatoarelor în urma avariei a demonstrat că acestea au înregistrat o creșterea a presiunii de peste 6 Bari, ceea ce a dus la oprirea lor din funcțiune.
Imediat după producerea tragicului incident, primele informații după producerea tragediei indicau că reprezentantul firmei distribuitoare a ventilatoarelor, sosit la fața locului, a refuzat intrarea în unitate, deși i-a fost oferit de către personalul medical, echipament complet de protecție împotriva coronavirusului.
În plus, acesta a și părăsit incinta spitalului, spunea DSU atunci.