Femeia din Apuseni a folosit un război vechi de peste 120 de ani şi o furcă de tors care are aproape 70 de ani. După anul 1990, Olivia Tima a participat la multe expoziţii din ţară, la muzee, la Bucureşti, Sibiu, Cluj, Râmnicu Vâlcea, unde a prezentat tradiţia sălciuană, ţesături, cusături şi portul popular. În urmă cu zece ani, Olivia a fost primită în „Academia Artelor Tradiţionale din România”, iar în 2012 a primit titlul de ”tezaur al umanităţii UNESCO ”.

Citeste si: Scene memorabile cu Toma Caragiu. Marele actor român ar fi împlinit 96 de ani

Reprezentativă artei populare din Munţii Apuseni, creatoarea Olivia Tima s-a făcut remarcată prin frumuseţea ţesăturilor şi cusăturilor realizate de dumneaei, frumuseţe ce rezidă în îmbinarea culorilor, în realizarea meşteşugită a decorului, care se încadrează, cu toate inovaţiile introduse, în specificul artei populare de pe Valea Arieşului.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: O femeie face bani depistându-i pe bărbații care își înșală partenerele. Ce face un „tester de fidelitate” și cât câștigă pe lună- antena3.ro

Citeste si: ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum a fost posibil ca pilotul de parapantă să cadă din aer, când zbura cu o turistă, lângă Brașov- wowbiz.ro

Citeste si: 5 ani fără Marin Moraru. Ce boală l-a rapus pe Take din piesa de teatru „Take, Ianke si Cadir”

Olivia Tima țesea cu ajutorul unui război de cusut cu o vechime de peste 120 de ani

Printre creațiile Oliviei se regăsesc țesături de uz casnic sau de interior executate manual precum ştergare, tinde, lepedeie de lână sau bumbac, măsăriţe din aceleaşi materiale, etc.

Acestea au făcut şi fac şi astăzi parte din inventarul obiectelor folosite de locuitorii acestei zone. Prin frumuseţea și prin coloritul lor viu, obiectele de artă populară ale Oliviei Tima vor aduce întotdeauna un plus de strălucire interiorului țărănesc și reprezintă moștenirea incomensurabilă a acesteia.

,,Îi mulțumim pentru toate eforturile de a păstra vie flacăra tradițiilor și obiceiurilor populare românești. Să se odihnească în pace!", este mesajul Ministerului Culturii. 

Citeste si: O mare actriță s-a stins din viață, la doar 61 de ani


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si