Toma Caragiu s-a născut la 21 august 1925, la Argos Orestiko, în Grecia, într-o familie de aromâni. Când Toma Caragiu avea 4 ani, familia sa s-a refugiat la Ploiești. Acolo a copilărit și a făcut școală.

Pe 21 august, marele actor român Toma Caragiu ar fi împlinit 96 de ani

”Sunt ploieștean get-beget”, asa se mândrea actorul. Toma Caragiu este cooptat în trupa de teatru a liceului, dar în 1945 se înscrie la Facultatea de Drept la îndemnul părinților.

Abandonează cursurile și intră la Conservatorul de Muzică și Artă Dramatică din București.

Astfel, în anul 1965, marele regizor Liviu Ciulei îl cheamă la București, la Teatrul Bulandra, de la Teatrul de Stat din Ploiești, unde era actor și director. În lucrarea „Carte despre Toma Caragiu“, apărută în 1983, autorul Valentin Silvestru a încercat să măsoare cariera actorului. A rezultat că: de la venirea a lui Toma Caragiu în Bucureşti şi până la momentul dispariţiei sale în cutremurul din 1977, trecuseră 4.500 de zile.  În tot timpul acesta, actorul apăruse pe scenele teatrelor Bulandra, Naţional şi de Comedie de peste 2.000 de ori, în 20 de spectacole diferite, spectacole repetate timp de aproximativ 1.000 de zile. Jucase în 40 de filme, în 28 având şi rolul principal, ceea ce autorul cărţii cuantifica la 1.600 de zile de filmare şi 200 de zile de post-sincron.

Toma Caragiu, apăruse la televiziune în 3 filme-serial, 10 show-uri şi alte câteva zeci de emisiuni.

Numele său figura pe două discuri Electrecord, iar vocea sa fusese imprimată pe 50 de emisiuni din ciclul „Unda veselă“.

Scene memorabile cu Toma Caragiu. Marele actor roman ar fi implinit 96 de ani
Scene memorabile cu Toma Caragiu. Marele actor roman ar fi implinit 96 de ani[Sursa foto: Facebook]

Citeste si: O mare actriță s-a stins din viață, la doar 61 de ani

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Cu siguranță mulți dintre români au vizionat și revizionat cele mai cunoscute filme în care Toma Caragiu a jucat, precum: ”Brigada Diversă, BD, la munte și la mare”, ”Haiducii lui Șaptecai”, ”Actorul și sălbaticii”, ”Operațiunea Monstrul”? Toma Caragiu a fost un actor înzestrat, care ştia să acapareze și să încânte spectatorii cu inteligenţa şi cu verva sa.

Actorul, Toma Caragiu a murit la doar 52 de ani, în plină putere artistică, sub dărâmăturile blocului în care locuia, în urma cutremurului din 4 martie 1977, împreună cu prietenul său, regizorul Alexandru Bocăneț. Cei doi sărbătoreau în acea seară finalizarea filmului „Gloria nu cîntă”, în care Toma Caragiu juca rolul principal, însă faptul că au decis ca în urma seismului să iasă din apartament, pe scări, le-a fost fatal. Toma Caragiu a fost înmormântat în Cimitirul Bellu, la 11 martie 1977.

Scene memorabile cu Toma Caragiu

Toma Caragiu în scena de teatru: „Soția”, alături de cunoscuta actriță Tamara Buciuceanu

Citeste si: Ion Caramitru a fost internat de urgență. Cum se simte acum marele actor

O altă scenă memorabilă cu Toma Caragiu și Dem Rădulescu jucând împreună în schița „Petițiune” de I.L. Caragiale.

Citeste si: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”- kfetele.ro

Citeste si: Descoperirea macabră în Timiș. Un tânăr de 24 de ani, gasit mort pe un câmp. Ar fi fost împuşcat în gât- radioimpuls.ro

Toma Caragiu în sceneta „Șopârlița liberă" de Dan Mihăescu și Grigore Pop.

Citeste si: Un mare actor și muzician rus a fost ucis de COVID-19


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si