Scene memorabile cu Toma Caragiu. Marele actor român ar fi împlinit 96 de ani

În data de 21 august 2021 se împlinesc 96 de ani de la nașterea actorului de teatru și film Toma Caragiu. Actorul care ne dăruia poveşti şi personaje interpretate într-un stil unic și scenete de un umor subtil, un artist genial a cărui viață a fost curmată în urma unui cumplit cutremur.

Author: Alina Raducu vineri 20 august 2021 , 12:09

Scene memorabile cu Toma Caragiu. Marele actor roman ar fi implinit 96 de ani
Scene memorabile cu Toma Caragiu. Marele actor roman ar fi implinit 96 de ani[Sursa foto: Facebook]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Toma Caragiu s-a născut la 21 august 1925, la Argos Orestiko, în Grecia, într-o familie de aromâni. Când Toma Caragiu avea 4 ani, familia sa s-a refugiat la Ploiești. Acolo a copilărit și a făcut școală.

Pe 21 august, marele actor român Toma Caragiu ar fi împlinit 96 de ani

”Sunt ploieștean get-beget”, asa se mândrea actorul. Toma Caragiu este cooptat în trupa de teatru a liceului, dar în 1945 se înscrie la Facultatea de Drept la îndemnul părinților. Abandonează cursurile și intră la Conservatorul de Muzică și Artă Dramatică din București.

Astfel, în anul 1965, marele regizor Liviu Ciulei îl cheamă la București, la Teatrul Bulandra, de la Teatrul de Stat din Ploiești, unde era actor și director.

În lucrarea „Carte despre Toma Caragiu“, apărută în 1983, autorul Valentin Silvestru a încercat să măsoare cariera actorului. A rezultat că: de la venirea a lui Toma Caragiu în Bucureşti şi până la momentul dispariţiei sale în cutremurul din 1977, trecuseră 4.500 de zile.  În tot timpul acesta, actorul apăruse pe scenele teatrelor Bulandra, Naţional şi de Comedie de peste 2.000 de ori, în 20 de spectacole diferite, spectacole repetate timp de aproximativ 1.000 de zile. Jucase în 40 de filme, în 28 având şi rolul principal, ceea ce autorul cărţii cuantifica la 1.600 de zile de filmare şi 200 de zile de post-sincron.

Toma Caragiu, apăruse la televiziune în 3 filme-serial, 10 show-uri şi alte câteva zeci de emisiuni. Numele său figura pe două discuri Electrecord, iar vocea sa fusese imprimată pe 50 de emisiuni din ciclul „Unda veselă“.

Scene memorabile cu Toma Caragiu. Marele actor roman ar fi implinit 96 de ani
Scene memorabile cu Toma Caragiu. Marele actor roman ar fi implinit 96 de ani[Sursa foto: Facebook]

Citeste si: O mare actriță s-a stins din viață, la doar 61 de ani

Citeste si: Legătura neștiută dintre Alex Pițurcă și avocata sa. Cine este, de fapt, Silvia Uscov, cea care îl reprezintă în dosarul în care este cercetat- kanald.ro

Citeste si: Armin Nicoară și-a confruntat tatăl în direct, după ani de tăcere: „De multe ori i-am spus că nu e copilul meu”- wowbiz.ro

Cu siguranță mulți dintre români au vizionat și revizionat cele mai cunoscute filme în care Toma Caragiu a jucat, precum: ”Brigada Diversă, BD, la munte și la mare”, ”Haiducii lui Șaptecai”, ”Actorul și sălbaticii”, ”Operațiunea Monstrul”? Toma Caragiu a fost un actor înzestrat, care ştia să acapareze și să încânte spectatorii cu inteligenţa şi cu verva sa.

Actorul, Toma Caragiu a murit la doar 52 de ani, în plină putere artistică, sub dărâmăturile blocului în care locuia, în urma cutremurului din 4 martie 1977, împreună cu prietenul său, regizorul Alexandru Bocăneț. Cei doi sărbătoreau în acea seară finalizarea filmului „Gloria nu cîntă”, în care Toma Caragiu juca rolul principal, însă faptul că au decis ca în urma seismului să iasă din apartament, pe scări, le-a fost fatal. Toma Caragiu a fost înmormântat în Cimitirul Bellu, la 11 martie 1977.

Scene memorabile cu Toma Caragiu

Toma Caragiu în scena de teatru: „Soția”, alături de cunoscuta actriță Tamara Buciuceanu

Citeste si: “Era nehotărâtă.” Gheorghe Turda, declarații despre relația eșuată cu Elena Merișoreanu- kfetele.ro

Citeste si: Un purtător de cuvânt de la Graceland face primele dezvăluiri despre intențiile Lisei Marie Presley în legătură cu averea ei- radioimpuls.ro

Toma Caragiu în sceneta „Șopârlița liberă" de Dan Mihăescu și Grigore Pop.

Citeste si: Un mare actor și muzician rus a fost ucis de COVID-19


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si