Donald Trump, achitat în Senatul SUA. Cum a scăpat de acuzația de incitare la insurecție

Congresul SUA l-a achitat sâmbătă pe Donald Trump în al doilea său proces de impeachment. Singurul preşedinte din istorie pus sub acuzare de două ori, el este acum şi singurul care a fost achitat de două ori.

Author: Razvan Ilie duminică 14 februarie 2021 , 08:38

donald trump
Fostul președinte Donald Trump a fost achitat sâmbătă în Senat de acuzația că ar fi încurajat asaltul asupra Capitoliului din 6 ianuarie
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Fostul președinte Donald Trump a fost achitat sâmbătă în Senat de acuzația că ar fi încurajat asaltul asupra Capitoliului din 6 ianuarie.

Este pentru a doua oară când Donald Trump trece printr-o procedură de impeachment, o premieră în istoria Statelor Unite.

Democraţii nu au reuşit să adune numărul necesar de voturi pentru a-l condamna pe Donald Trump în Senatul SUA în al doilea său proces de impeachment. Doar 57 de senatori au votat în favoarea punerii sub acuzare, în vreme ce 43 (republicani) au votat ”împotrivă”.

Citeste si: Unda de șoc a Americii! Decizia de ultim moment a lui Joe Biden

Pentru punerea sub acuzare erau necesare minimum 67 de voturi.

Democrații și republicanii sunt la egalitate în Senat, fiecare partid deținând câte 50 din cele 100 de mandate.

Totuşi, şapte republicani au votat împotriva lui Trump în cadrul celui de al doilea proces de impeachment.

„Prin prezenta, Donald Trump este achitat”

„Prin prezenta, Donald Trump este achitat”, a anunțat senatorul democrat Patrick Leahy, care a prezidat procesul.

Donald Trump a fost judecat pentru acuzaţia că ar fi încurajat asaltul asupra Capitoliului din 6 ianuarie.

„Instigare la insurecție”, așa a sunat formularea oficială din actul de punere sub acuzare redactat de Camera Reprezentanților.

Cinci persoane, inclusiv un polițist, au murit în timpul atacului pe care susținătorii lui Donald Trump l-au dat asupra clădirii Congresului după ce mai întâi au ascultat un discurs al președintelui.

Politicienii și personalul din Congres au fost nevoiți să se ascundă în birouri după ce mulțimea a pătruns furioasă în sediul Congresului, a devastat și a sustras mobilier sau alte bunuri.

Citeste si: Fostul preşedinte Trump nu este pregătit pentru procesul de demitere din Senatul SUA

Prima declarație a lui Trump după achitare

Fostul preşedinte american Donald Trump a declarat sâmbătă că procesul de impeachment contra sa din Senat a fost o altă fază a „celei mai mari vânători de vrăjitoare din istoria ţării noastre”, relatează Reuters.

Trump a dat publicităţii un comunicat în care promis că continue să apere „măreţia Americii”. „Mişcarea noastră magnifică, istorică şi patriotică, ‘Make America Great Again’ este doar la început”, a precizat Trump în comunicatul său.

„În lunile care vor urma, voi avea multe lucruri de împărtăşit cu voi şi sunt nerăbdător să continui incredibila noastră aventură pentru măreţia Americii”, a adăugat miliardarul republican.

Achitarea lui Trump, o ușurare și pentru Joe Biden

Şi pentru Joe Biden este o uşurare că procesul predecesorului său a fost atât de rapid (cinci zile), întrucât se temea ca aceasta să nu umbrească începutul mandatului său, scrie France Presse.

În mod concret, asta înseamnă că Senatul va avea mai mult timp de consacrat pentru confirmarea membrilor guvernului său şi votarea priorităţilor sale legislative.

La modul mai general, el poate acum să-şi aplice strategia fără interferenţe, respectiv să se concentreze asupra luptei împotriva COVID-19 şi să facă abstracţie de predecesorul său.

Lui îi rămâne însă sarcina infinit mai delicată de a ieşi din acest moment inedit al istoriei: să reunească, aşa cum a promis în campanie, o Americă fracturată, mai notează presa internațională, potrivit Hotnews.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si