Donald Trump, decizie controversată înainte de a părăsi Casa Albă

Donald Trump l-a graţiat în ultima zi de mandat la Casa Albă pe fostul său consilier Steve Bannon, acuzat de fraudă. Trump a mai grațial alte 142 de persoane, printre care rapperii Lil Wayne şi Kodak Black.

Author: Razvan Ilie miercuri 20 ianuarie 2021 , 11:17

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Preşedintele american Donald Trump i-a graţiat, cu câteva ore înainte de a-şi încheia mandatul, pe fostul său consilier Steve Bannon, acuzat de fraudă, şi pe rapperii Lil Wayne şi Kodak Black, între

alţii.

Steve Bannon, fostul consilier al președintelui american Donald Trump, fusese arestat în luna august 2020, sub acuzaţia de fraudă, la New York, în urma campaniei de strângere de fonduri pe care a organizat-o împreună cu alte trei persoane, în scopul construirii zidului la graniţa Statelor Unite cu Mexicul.

Citeste si: Joe Biden, învestit oficial ca președinte al SUA

Grațieri pe bandă rulantă de la Casa Albă

Într-un ultim act de clemenţă, Trump a graţiat peste 70 de persoane, între care şi Kwame Kilpatrick, fost primar al oraşului Detroit, potrivit News.ro. În cazul altor 73 de persoane, Trump a comutat pedeapsa avută de inculpați.

Rapperii Lil Wayne şi Kodak Black au fost puşi sub acuzare pentru infracţiuni cu arme de foc, în timp ce Kilpatrick executa o pedeapsă de 28 de ani de închisoare pentru corupţie.

Rapperul Lil Wayne, grațiat de Trump

Rapperul Kodak Black

Este un lucru obişnuit ca preşedintele să emită decrete de graţiere înainte de a-şi încheia mandatul, dar rareori un președinte american a grațiat persoane implicate în scandaluri legate chiar de liderul de la Casa Albă.

O graţiere anulează o condamnare penală, în timp ce o comutare scurtează sau pune capăt unei sentinţe cu închisoarea. Cât priveşte infracţiunile inculpate de o curte federală, preşedintele american are putere nelimitată de a graţia.

Donald Trump l-a graţiat în ultima zi de mandat la Casa Albă pe fostul său consilier Steve Bannon

Steve Bannon, grațiat de Trump după ce ar fi primit 1 milion de dolari

Fost strateg-şef la Casa Albă şi teoretician al dreptei naţionaliste americane, Bannon l-a consiliat pe Trump timp de aproximativ un an, până în august 2017.

Bannon, Brian Kolfage, Andrew Badolato, Thimothy Shea şi alţii „au orchestrat o schemă pentru a escroca sute de mii de donatori” în campania online „We build the wall” (Noi construim zidul, n.r.), în care au fost strânşi 25 de milioane de dolari, au spus procurorii.

Aparent, Bannon a primit peste 1 milion de dolari din care a folosit mare parte pentru a-şi acoperi cheltuielile personale. 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si