Dovada abuzului Poliției în cazul fermierului amendat cu 5.000 lei! Procesul verbal întocmit de agent, plin de erori și contradicții flagrante

Fermierul Gelu Barna din Timiș, amendat cu 5.000 lei de poliție deși avea o declarație valabilă, a publicat procesul verbal.

Radu Constantin, vineri 08 mai 2020 , 11:45

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Cazul lui Gelu Barna, femierul din Timiș amendat în momentul în care se ducea la muncile câmpului, reprezintă o dovadă că unele organe de poliție au acționat fie abuziv, fie ilegal împotriva cetățenilor în timpul pandemiei, în ciuda asigurărilor date de Ministrul de Interne că drepturile omului vor fi respectate.

Femierul a primit acasă procesul verbal întocmit de polițistul care l-a oprit în Timișoara și l-a amendat cu 5.000 lei, iar acesta pare să conțină mai multe elemente aflate măcar la limita legalității.

Procesul verbal nu este contrasemnat de un martor

În primul rând, procesul verbal nu poartă semnătura unui martor-asistent iar în lipsa unei semnături a contravenientului, acesta poate fi lovit de nulitate. Specialiștii în drept susțin că ”legiuitorul instituie obligația în sarcina agentului instrumentator de a chema cel puțin un martor asistent” pentru a confirma această împrejurările în care contravenția a fost săvârșită (sursa: avocatum.ro) iar în cazuri excepționale (cum este cel al carantinării populației), ”organul de control va face mențiunea corespunzătoare în documentul sancționator, mențiune care nu este altceva decât justificarea lipsei martorului asistent” (art. 19 din O.G. nr. 2/2001, cu modificările și completările ulterioare). Tocmai această justificare lipsește din procesul verbal și este greu de crezut că în centrul Timișoarei nu s-a putut găsi un martor fie și în plină pandemie. Articolul de lege este formulat astfel încât să împiedice eventuale abuzuri, situația în care polițistul semnează de unul singur un proces-verbal prin care este amendată o altă persoană fiind cel puțin nefirească.

În viziunea Poliției, nu poți fi muncitor și administrator în același timp

O altă situație discutabilă este cea a mențiunii de pe procesul verbal. Polițistul a scris că fermierul nu a prezentat nici un document din care să reiasă calitatea de ”muncitor care participă la semănarea agricolă”. Situația pare oarecum absurdă, pentru că fermierul, care este și administratorul propriei firme, și-a făcut o declarație de angajator pe care a semnat-o tot el. Respectiv, Gelu Barna era și patron și muncitor, un lucru de neconceput pentru polițistul care l-a amendat. ”El spune că nu am putut justifica deplasarea la semănat, trebuia oare să am ceva saci de sămânță în mașină? Dacă ești administratorul firmei NU ai voie să mergi să lucrezi?”, se întreabă, pe bună dreptate, fermierul.

Și pentru că nu era de-ajuns, Inspectoratul Județean Timiș a transmis un comunicat de presă legat de motivele amendării fermierului, iar acestea nu se regăsesc în procesul verbal.

„Bărbatul de 39 de ani a fost sancționat contravențional cu suma de 5000 de lei pentru că nu a respectat prevederile art.1, lit.a) din Ordonanță Militară nr.3/2020, respectiv nu a putut justifica prezența în municipiul Timișoara, atunci când a fost oprit în trafic pentru control”, se arată într-un comunicat al IPJ Timiș. În procesul verbal, organul de control a scris că Barna ”nu și-a putut justifica deplasarea în interes profesional pe traseul Săcălaz-Timișoara-Drăgoiești-Jadar-Săcălaz. Acesta a motivat că se deplasează la semănat, deși acesta a nu a prezentat un document din care (neiteligibil, n.r.) să reiasă activitatea de semănat pe care urmează să o desfășoare, acesta fiind administratorul une ferme agricole... prin care nu-și justifică prezența” (neinteligibil). IPJ Timiș a ales să treacă cu vederea motivul menționat în procesul verbal, acela că polițistul pur și simplu nu l-a crazut pe bărbat că merge la semănat (deși avea o hârtie pe declarație pe proprie răspundere, despre care autoritățile spun că este suficientă) și a ales să transmită doar că ”nu avea ce căuta în Timișoara”.

De reținut este și faptul că pentru a parcurge distanța de la Săcălaz la Drăgoiești, trebuie să traversezi Timișoara de la vest la est, iar drumul cel mai scurt trece prin centrul orașului.

Nici 112 nu te salvează de un polițist nervos

Lucrurile sunt însă și mai complicate de atât. Într-o postare pe pagina lui de socializare, Gelu Barna susține că polițistul ”a modificat procesul verbal”, ceea ce este o acuzație mult mai gravă și destul de greu de demonstrat. Conform relatării fermierului, agentul s-a enervat după ce l-a întrebat de ce nu a trecut pe declarație intervalul orar în care va presta munci agricole, iar fermierul a răspuns că ”la câmp nu e cu oră fixă”, după care între cei doi a izbucnit un conflict verbal, iar Barna a sunat la 112.Echipajul sosit la fața locului l-a informat pe fermier că nu poate anula procesul verbal.

Ulterior, Poliția Română a transmis oficial că nu este obligatorie trecerea unui interval orar pe declarația pe proprie răspundere, iar pe procesul verbal nu apare vreo mențiune legată de această ”faptă contravențională” imaginară.

Citeste si: Fermierul amendat de poliție pentru că nu a trecut ora pe declarație este plin de bani! Profit uriaș al firmei lui Gelu Barna, la doar un an de la înființare

Amenda poate fi anulată doar de judecător

Din păcate, fermierul nu are altă soluție decât să atace procesul verbal în instanță. Conform legii, documentul ”este lovit de prezumția de legalitate și temeinicie” și nu poate fi anulat decât prin hotărâre judecătorească. Fermierul are la dispoziție 15 zile de la primirea procesului verbal pentru a contesta actul în instanță. Anularea contravenției nu atrage după ea și atragerea răspunderii agentului constatator, aceasta măsură putând fi luată doar de către superiorii săi ierarhici, după o plângere prealabilă sau prin auto-sesizare din partea acestora. 

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si