Dragobete 2023. Ce trebuie să faci pe 24 februarie pentru a avea parte de iubire tot restul anului? Puține persoane știu aceste lucruri!
Dragobete 2023. Dragobetele, sărbătoarea românească a iubirii, este celebrată în fiecare an pe 24 februarie. Iată ce trebuie să faci azi pentru a avea parte de iubire tot anul!
Dragobete 2023. Dragobetele este unul dintre zeii dragostei căruia și i se mai spunea Cap de Primăvară. Este un simbol al bunei dispoziții, care poate fi asociat adesea cu Cupidon, zeul dragostei la romani sau cu Eros, zeul iubirii la greci.
Dragobete 2023. Care este semnificația sărbătorii?
Dragobetele este o zi dedicată iubirii și una dintre cele mai frumoase tradiții ale poporului nostru.
Iată cum celebrau strămoșii această zi!
În legenda populară, se spune că Dragobetele este fiul babei Dochia. El era un tânăr chipeș, iubăreț, care seducea toate femeile care-i apăreau în cale. În prezent, Dragobetele reprezintă simbolul suprem al dragostei autohtone.
Celebrarea Dragobetelui se bucură de o simbolistică aparte, extrem de bogată și interesantă. Acesta reprezintă atât începutul, cât și sfârșitul, începerea unui nou anotimp, moment în care natura începe să prindă viață, dar și sfârșitul desfrâurilor lumești deoarece începe Postul Sfânt al Paștelui.
Dragobetele este un personaj transmis din generație în generație, încă de la vechii daci. Dragobetele a fost transformat ulterior într-un protector al tinerilor și patron al iubirii.
În legenda populară, se spune că Dragobetele este fiul babei Dochia.
El era un tânăr chipeș, iubăreț, care seducea toate femeile care-i apăreau în cale.
În prezent, Dragobetele reprezintă simbolul suprem al dragostei autohtone. Celebrarea Dragobetelui se bucură de o simbolistică aparte, extrem de bogată și interesantă. Acesta reprezintă atât începutul, cât și sfârșitul, începerea unui nou anotimp, moment în care natura începe să prindă viață, dar și sfârșitul desfrâurilor lumești deoarece începe Postul Sfânt al Paștelui.
Se spune că cei care sărbătoresc Dragobetele sunt feriți de boli, mai ales de febră și că gospodarii sunt ajutați să aibă un an îmbelșugat.
Ce trebuie să faci pe 24 februarie de Dragobete pentru a avea parte de iubire tot restul anului?
În anumite sate ale României, din pământ se scot, de Dragobete, rădăcini de spânz pe care oamenii le folosesc ulterior drept leac pentru vindecarea anumitor boli.
Este, de asemenea, obligatoriu ca de Dragobete bărbații să se afle în relații cordiale cu persoanele de sex feminin.
Dacă vor ca iubirea să rămână vie de-a lungul întregului an, tinerii care formează un cuplu trebuie să se sărute de Dragobete.
Lucrările câmpului, țesutul, cusutul, treburile grele ale gospodăriei nu sunt permise de Dragobete. În schimb, curățenia este permisă, fiind considerată aducătoare de spor și prospețime.
În trecut, ritualul din data de 24 februarie consta într-o ieșire în natură a tinerilor, care se termina cu o petrecere.
”Ei se duceau într-o poiană, se strângeau în jurul unui foc, mărturisindu-și sentimentele, făcând bravadă a frumuseții, tinereții și bineînțeles era foarte important acest preambul al nuntirii lor ca și cea a păsărilor pentru că la corbât la amiază către sat fetele erau zburătărite, adică erau fugărite de feciorii care trebuiau când le prind să le sărute în văzut tuturor ceea ce însemna cumva un legământ în fața comunității”, a povestit Doina Ișfănoni în exclusivitate pentru stirilekanald.ro.
Se spune că dacă nu respecți sărbătoarea Dragobetelui, ouăle se vor strica sub cloști și nu vor scoate pui.
În ziua de Dragobete nu trebuie să plângi. Se spune că lacrimile care curg în această zi sunt aducătoare de necazuri și supărări în lunile care vor urma.
Totodată, lucrările câmpului, țesutul, cusutul, treburile grele ale gospodăriei nu sunt permise de Dragobete. În schimb, curățenia este permisă, fiind considerată aducătoare de spor și prospețime.
Tot de Dragobete nu se coase și nu se lucrează la câmp și se face curățenie generală în casă, pentru ca tot ce urmează să fie cu spor.