Mioara Mureșan, o mamă româncă care este stabilită în Spania de 17 ani, susține că serviciile sociale din Andaluzia i-a luat fiica în vârstă de 14 ani fără să-i dea vreo explicație. Ministerul Regional pentru Incluziune Socială, Tineret, Familii și Egalitate a acceptat să i-o ia provizoriu pe data de 13 februarie 2023, zi în care funcționari ai administrației și ai poliției au mers la liceul unde învață copila, de unde au dus-o direct la un centru pentru minori.

José Antonio Sires, avocatul româncei, a explicat pentru publicațiile locale că Mioara a aflat că fiica san a fost luată de autorități prin intermediul mamei sale, bunica adolescentei, care locuiește în România. Se pare că mama româncei a fost informată de către autoritățile române că fata a fost luată provizoriu din grija ei deoarece rezoluția administrativă de inițiere a procesului de abandon" ar fi trebuit să fie comunicată mamei sale imediat, în termen de maximum 48 de ore, așa cum prevăd reglementările, însă nu a fost cazul ",  explica avocatul.

Citește și: Doru și-a snopit în bătaie colegul de celulă. Românul este închis în Spania

Mai mult, José a explicat că minora în vârstă de 14 ani a fost luat de la Institut fără ca părintele să aibă" vreo veste despre acțiunea extrem de importantă care urma să se desfășoare prin decizia delegației de Incluziune Socială"

, care susține că situația de lipsă de protecție a copilului este gravă, dar "nu știm la ce se referă și nici nu știm cine a depus plângerea de inițiere a procedurii". 

Mioara Mureșan mai are doi copii în vârstă de 11 ani, respectiv 4 ani, iar recent a suferit o intervenție chirurgicală pentru un cancer grav, românca fiind găzduită o perioadă de timp de o prietenă. 

Pe data de 20 februarie 2023, românca a primit o scrisoare recomandată, pe care a ridicat-o de la poștă a doua zi, în care un bilet scris cu barem și" renunțând la orice formalitate" preciza următoarele: " Vă rugăm să veniți la Serviciul de protecție a copilului în această dimineață". Așa a aflat Mioara că fiica minoră fusese deja retrasă de la școală.

Adolescenta în vârstă de 14 ani a fost luată de serviciile sociale fără vreo explicație

Mioara, cu ajutorul avocatului ei, a depus o acțiune civilă la tribunalul de familie pentru a se opune deciziei administrative. Mai mult, José a declarat pentru jurnaliștii locali că nu exclude exercitarea" unor acțiuni penale și practicarea unor măsuri de anchetă care să ajute la clarificarea faptelor și la controlul procedurii administrative desfășurate", pentru că, atrage atenția el," nu se știe în mod formal de ce i-au luat fiica".

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Mioara este o mamă singură, locuiește în Sevilla de mulți ani și are ajutorul vecinilor săi.

Citește și: VIDEO. Bărbatul condamnat la 400 de ani de închisoare a fost eliberat. "Nu am renunțat să sper"

La rândul lor, cei de la Delegația Teritorială de Incluziune Socială, Tineret, Familie și Egalitate din Sevilla au indicat că în cazul acestei mame s-a acționat" cu toate garanțiile legale și juridice, dar mai presus de toate, prioritizând premisa de a proteja bunăstarea și protecția minorilor".

Surse din cadrul ministerului regional au reamintit că acțiunile de protecție sunt guvernate în conformitate cu criterii stabilite și proceduri reglementate, astfel încât deciziile luate" sunt acoperite de toate garanțiile legale și sunt adoptate cu colaborarea familiei de origine a minorului, ori de câte ori este posibil".

Mioara trece prin clipe de coșmar

În acest caz, Delegația Teritorială de Incluziune Socială, Tineret, Familie și Egalitate din Sevilla a efectuat toate acțiunile menite să obțină colaborarea părintelui" fără ca acestea să fi avut un rezultat pozitiv din motive pe care, în interesul garanțiilor procedurii, nu este oportun să le transmitem mai departe ". 

Prin urmare, în urma acțiunilor efectuate pentru a garanta protecția minorului, Mioara " a fost informat de către Serviciul de Protecție a Copilului despre situația în care se află, precum și despre drepturile care îi revin".

Citeste si: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”- kfetele.ro

Citeste si: Descoperirea macabră în Timiș. Un tânăr de 24 de ani, gasit mort pe un câmp. Ar fi fost împuşcat în gât- radioimpuls.ro

Citește și: O tânără de 22 de ani s-a mutilat singură cu ciocanul și a mințit că a fost traficată. A primit 8 ani de închisoare pentru "delir"

În toate cazurile, hotărârile de protecție sunt adoptate în conformitate cu" instrumente tehnice, validate de profesioniști, și urmăresc, în primul rând, ca minorul să rămână în familia și în mediul său, iar dacă acest lucru nu este adecvat, se va adopta cea mai potrivită măsură de protecție a acestuia".

Prin urmare, conchide delegația," actele convenite în cadrul procedurii de abandon sunt notificate părinților minorului, care au posibilitatea de a le contesta". Mai mult, aceștia sunt audiați înainte de soluția propusă, astfel încât să poată face orice afirmație și să prezinte orice documentație pe care o consideră oportună, garantându-le astfel dreptul la apărare, iar în niciun caz procedura nu lasă părțile interesate fără apărare.

Citește și: Un român din Italia își strigă disperarea după ce cățelușa i-a fost luată de carabinieri: „Ajută-mă să o recuperez pe Maya!”


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si