Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Munti cat vezi cu ochii si dealuri umbroase batute de cararile facute de culegatorii de afine.

Pe crestele Maramuresului misuna, zilele acestea, cei care aduna cele mai pretioase daruri pe care natura ni le ofera: fructele de padure.

Cam cati kilometri faceti pe zi? Ati calculat vreodata? Niciodata nu am calculat. Se aduna ceva... Se aduna...

Pe drumul ce duce spre piscurile inalte ale Crestei Cocosului o intalnim pe tanti Angela. De cand se stie, verile si le petrece cautand fructele zemoase si sanatoase. Din cauza vremii capricioase, sezonul acesta, recolta e cam saraca.

De multe ori, daca ma credeti simt ca-mi amorteste spatele...

Rasplata vine la vanzare: un kilogram de afine se vinde chiar si cu 30 de lei. Culegatorii nu duce lipsa de clienti. Fructele sunt la mare cautare pentru ca abunda in vitamina C si antioxidanti.

Fiecare gospodina incearca sa aiba pentru perioada de iarna fie un gem, fie o dulceata...


De la culegatori, afinele ajung direct in bucatarii. Nu mai au timp sa treaca pe la tarabe, fiindca si-asa sunt putine. Asa ca multi dau comenzi culegatorilor de afine si acestia strang exact cat li se cere.

Punem zaharul, avem aici afine.

Dulceata se face aproape singura. La 3 kilogarme de afine, este suficient un singur kilogram de zahar.

AFINATA DE MARAMU'


Mai facem si o delicatesa pentru cei mari: afinata. Afinele cu zahar sunt lasate la odihnit cam o saptamana... Pana ajung sa se transforme intr-o pasta aromata.

Am aici afinele cu siropul care a rezultat print opirea zaharului si o sa pun apoi alcoolul peste ele si le mai las doua saptamani.

La un kilogram de fructe se adauga un litru de alcool dublu rafinat. Daca vi se pare mult, ei bine, aflati ca maramuresenii prepara aceasta licoare pentru a mai taia din taria traditionalei palinci.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si