Echinocțiul de primăvară are loc pe data de 20 martie în 2024, la ora 05:06. Acest fenomen marchează începutul primăverii astronomice. Odată cu echinocțiul de primăvară, ziua va începe să crească, în timp ce noaptea va scădea.

Iată ce nu este bine să faci pe 20 martie 2024, ziua în care are loc echinocțiul de primăvară, dar și ce tradiții și obiceiuri există pentru această dată.

Ce presupune Echinocțiul de primăvară? Are loc pe 20 martie 2024

Cuvântul echinocțiu provine din latină, de la „aequus” (egal) și „nox” care înseamnă noapte, conform Descoperă.ro

Citește și: Pe ce dată pică Buna Vestire în 2024?

Atunci când are loc echinocțiul de primăvară, Soarele traversează ecuatorul ceresc și trece din emisfera australă în cea boreală. Punctul în care se află Soarele după acest proces se numește punct vernal. Conform astro-urseanu.ro, acest fenomen determină egalitatea duratei zilelor cu cea a nopților.

Începând cu data de 20 martie 2024, ziua va dura mai mult decât noaptea, deoarece noaptea va fi în scădere până la data de 21 iunie, atunci când va avea loc un alt fenomen numit solstițiu de vară.

echinoctiu primavara

Iată cum se produce echinocțiul de primăvară.

[Sursa foto: astro-urseanu.ro]

În următorii patru ani, echinocțiul de vară va avea loc după cum urmează, conform sursei citate anterior:

  • în 2025, echinocțiul de primăvară are loc pe 20 martie la ora 11:01
  • în 2026, echinocțiul de primăvară are loc pe 20 martie la ora 16:46
  • în 2027, echinocțiul de primăvară are loc pe 20 martie la ora 22:25
  • în 2028, echinocțiul de primăvară are loc pe 20 martie la ora 04:17

Tradiții și obiceiuri de echinocțiul de primăvară în 2024

O tradiție veche spune că echinocțiul de primăvară întărește puterea Soarelui, iar lumina sa ar face ca totul să reînvie, să înflorească.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Se spune că atunci când începe Echinocțiul de primăvară, începe și noul an agrar. Copiii de pe la sate obișnuiesc să bată pământul cu bețe, cu scopul de a alunga frigul. Ei rostesc: „Intră frig şi ieşi căldură/Să se facă vreme bună/Pe la noi pe bătătură”

crengute cu flori de primavara

Vezi ce tradiții și obiceiuri există la echinocțiul de primăvară, când se spune că natura înflorește.

[Sursa foto: Freepik]

În trecut se aprindeau focuri pentru a alunga iarna. Așa, căldura își făcea loc după o iarnă crâncenă. Acest obicei mai poartă și denumirea de „Focurile Sfinților”. Se spune că este bine ca atunci când sunt aprinse Focurile Sfinților să se spună rugăciuni pentru a balanța lumina și întunericul în lume.

Citește și: Pe ce dată pică Rusaliile în 2024?

Tradiția spune că în dimineața în care are loc echinocțiul de primăvară trebuie ca oamenii să aducă în casele lor flori, frunze sau iarbă verde pentru a putea atrage norocul asupra lor.

Dacă nu, fiecare trebuie să se mulțumească cu modul în care le va merge viața apoi, fie bine, fie rău.

Se spune că la echinocțiul de primăvară spiritele se întorc pe pământ și își vizitează familiile. Este bine ca înainte de echinocțiu să se facă pregătiri diverse: să se prepare mâncarea preferată a celor trecuți în neființă și să se aprindă lumânări în amintirea lor.

Citeste si: Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pe două pahare de șampanie la Disneyland? „O fi șampanie din aia bună cu aur. Chiar dacă e scump, aia e.”- kfetele.ro

Citeste si: Pan Zhanle i-a bătut recordul lui David Popovici la 100 de metri. Cum a reacţionat înotătorul român: "Am fost puţin luat prin surprindere"- radioimpuls.ro

Tinerii și copiii obișnuiau să își facă grupuri de câte trei sau opt persoane pentru a împodobi o creangă de copac cu flori de primăvară. Copii merg cu aceasta la colindat pe la toate casele și recită cântece populare. Totodată, ei trebuie să ofere oamenilor pe care îi colindă câte o floare pentru a le aduce primăvara în gospodărie și în viață. Aceștia primesc bani, ouă sau alte cadouri, conform Playtech.ro

crengute cu flori

Crengile de copac cu flori de primăvară sunt frecvent întâlnite în tradițiile și obiceiurile pentru echinocțiul de primăvară.

[Sursa foto: Freepik]

Ce nu trebuie să faci la echinocțiul de primăvară?

Există unele lucruri pe care nu trebuie să le facem sub nicio formă la echinocțiul de primăvară. Printre ele, se spune că în noaptea cu echinocțiul de primăvară nu trebuie să ne plimbăm prin locuri întunecate și pustii pentru că riscăm să vedem spiritele celor morți.

Citește și: Pe ce dată pică Floriile în 2024? Calendar ortodox

În această zi nu trebuie să ne certăm cu nimeni și nici să ne supărăm pe cei din jurul nostru pentru că riscăm să stricăm armonia pe care această zi ar trebui să o aducă în viața noastră.

Totodată, printre lucrurile strict interzise la echinocțiu de primăvară este să nu facem rău animalelor sau plantelor pentru că riscăm ca tot răul să se întoarcă împotriva noastră.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si