El este singurul fotbalist român suspendat pe viaţă pentru trucare de meciuri! Acuzat pe nedrept, Vasile Gergely a fost reabilitat ulterior în Germania

Vasile Laszlo Gergely a jucat pentru Dinamo, Hertha Berlin şi pentru naţionala României, inclusiv la Mondialul din 1970.

Petru Luca, vineri 25 ianuarie 2019 , 15:00

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Născut în 1941 la Baia Mare, Vasile Laszlo Gergely provine dintr-o familie în care şi ceilalţi doi fraţi au practicat sportul rege, dar la nivel modest. Consacrat în tricoul lui Dinamo, cu care a obţinut trei titluri de campion naţional, mijlocaşul şi-a încununat prestaţiile şi prin cele 35 de prezenţe sub tricolor, bifând o selecţie la turneul final al Campionatului Mondial din Mexic 1970. Anul următor, profitând de un turneu de pregătire efectuat de Dinamo în Germania, Gergely se stabileşte în Berlinul de Vest, semnând un contract cu Hertha. Devenit titular incontestabil în acel sezon, Gergely trăieşte drama carierei sale la finalul campionatului, când echipa sa pierde acasă, 0-1, cu Arminia Bielefeld, oaspeţii scăpând cu acest succes, la limită, de retrogradare.

Imediat, preşedintele lui Kickers Offenbach, echipă retrogradată, a scos la iveală o serie de înregistrări telefonice care demonstrau că 10 partide din Bundesliga au fost trucate, printre care şi meciul în care jucase Gergely, Hertha - Arminia, aşa cum aminteşte theplaymaker.ro. Astfel, Gergely şi alţi 13 colegi de echipă ar fi primit 15000 de mărci ca să se dea la o parte şi Arminia să se impună. Suspendat pe viaţă de federaţia germană, românul s-a transferat în Africa de Sud, unde în 1973 a aflat că federaţia germană i-a anulat suspendarea pe viaţă, reabilitându-l. Fără să mai joace fotbal, Gergely a revenit la Berlin, antrenând până acum 10 ani grupări fără nume sau juniori, aşa cum notează theplaymaker.ro. 

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Te-ar putea interesa si