EMA a descoperit o boală neurologică extrem de rară ca fiind un efect secundar după vaccinarea cu serul AstraZeneca

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a descoperit un nou efect advers în urma administrării serului împotriva COVID-19, AstraZeneca. Este vorba despre o boală neurologică extrem de rară, sindromul Guillain-Barré (GBS), arată o actualizare regulată a siguranţei publicată miercuri de instituţie, transmite Reuters.

Author: Andreea Bolocan joi 09 septembrie 2021 , 09:00

Un nou efect advers la administrarea vaccinului AstraZeneca boala neurologica
Un nou efect advers la administrarea vaccinului AstraZeneca[Sursa foto: PixaBay]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Potrivit EMA, există ”o posibilitate cel puţin rezonabilă” a unei legături cauzale între GBS şi vaccinul AstraZeneca, cunoscut sub numele de Vaxzevria, după ce au fost raportate 833 de cazuri de GBS după administrarea a 592 de

milioane de doze din acest vaccin, până pe 31 iulie.

Această boală reprezintă un efect advers ”foarte rar”

EMA a inclus acest efect secundar în categoria ”foarte rar”, la care frecvenţa efectelor secundare este cea mai scăzută, şi a subliniat că beneficiile vaccinului depeşăesc riscurile.

Citeste si: EMA a aprobat producerea de vaccinuri pentru Covid-19 ale Pfizer-BioNTech şi Moderna la mai multe fabrici

Vaccinare anti-COVID-19[Sursa foto: PixaBay]

Administraţia pentru Medicamente şi Alimente din Statele Unite a adăugat un avertisment legat de sindromul Guillain-Barré, ca posibil efect secundar al vaccinului pentru Covid-19 al companiei Johnson & Johnson.

Ambele vaccinuri folosesc tehnologia vectorului viral şi nu au fost asociate cazurilor rare de formare a unor cheaguri de sânge.

EMA a mai asociat unele efecte secundare mai puţin grave vaccinurilor dezvoltate de Johnson & Johnson, Moderna şi  AstraZeneca.

Cei care au avut reacții adverse severe nu mai primesc rapelul

Până acum în România a fost înregistrată o reacție adversă severă după inocularea vaccinului AstraZeneca. Pe 21 februarie, într-un centru de vaccinare din județul Olt, o femeie în vârsta de 46 de ani a dezvoltat o reacție de tip anafilactic, la aproximativ 10 minute după administrarea vaccinului. Femeia se află în prezent în stare bună.

Citeste si: Anunț important: Ce se întâmplă cu medicamentele antivirale orale pentru Covid-19

Medicul Valeriu Ghoerghiță [Sursa foto: Facebook]

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheroghiță, arată că persoanelor care au făcut reacții adverse severe după prima doză de vaccin nu li se va mai administra și a doua doză.

„Se contraindică în mod absolut efectuarea rapelului cu același tip de vaccin. De asemenea, este foarte probabil că nu se mai efectuează rapel nici cu celelalte tipuri de vaccin, pentru că sunt precauțiuni ridicate la persoanele care au o reacție anafilactică la orice tip de vaccin”, a spus medicul Valeriu Gheorghiță.

 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si