„Nu trebuie să umilim Rusia, pentru ca în ziua în care luptele încetează să putem construi o rampă de ieşire prin intermediul mijloacelor diplomatice.(...) Sunt convins că Franţei îi revine rolul de a fi o putere de mediere”, a declarat Emmanuel Macron.
,,Face o greşeală fundamentală istorică pentru poporul său''
La data de 24 februarie, Emmanuel Macron a încercat să menţină dialogul cu preşedintele rus Vladimir Putin de la declanşarea invaziei ruse în Ucraina.
Atitudinea acestuia a fost criticată în mod repetat de unii parteneri estici şi baltici din Europa, care consideră că o astfel de abordare subminează eforturile de a pune presiune pe Putin să se aşeze la masa negocierilor.
Macron a depus eforturi de a obţine o încetare a focului şi de a începe negocieri credibile între Kiev şi Moscova.
Citeste si: Război Rusia- Ucraina, ziua 101. Lovitură pentru Putin: soldații ucraineni au recucerit o parte din Severdonețk. Rachete ruse lovesc Odesa
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Citeste si: Toni Greblă, întrebat despre imaginile în care apare alături de omul lui Călin Georgescu: „Întrebați porcul”- antena3.ro
Citeste si: Sirienii sărbătoresc în stradă fuga lui Bashar al-Assad din țară. Oamenii din Damasc cântă și dansează de bucurie- stirileprotv.ro
„Cred, şi i-am spus-o, că face o greşeală fundamentală istorică pentru poporul său, pentru el însuşi şi pentru istorie”, a declarat Macron.
Franța a sprijinit Ucraina în toată perioada aceasta
Franţa a sprijinit Ucraina atât militar, cât şi financiar, dar până acum Macron nu s-a deplasat la Kiev pentru a oferi o susţinere politică simbolică, aşa cum au făcut-o alţi lideri ai UE, lucru pe care Ucraina ar dori ca preşedintele francez să-l facă.
Macron nu a exclus posibilitatea unei deplasări la Kiev.
Parisul trimite armament ofensiv Ucrainei, inclusiv tunuri Caesar din depozitele de armament franceze. Totodată, Macron a anunţat că le-a cerut fabricanţilor de armament să-şi accelereze producţia.
Macron a mai declarat şi la începutul lunii mai că, pentru a pune capăt războiului purtat în Ucraina de armata rusă, pacea va trebui să fie construită fără „a umili” Rusia, afirmaţie care i-a atras critici din partea preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.
Citeste si: Anunțul consilierului lui Zelenski. Războiul ar mai putea dura între două şi şase luni